Si po ndikojnë ndryshimet klimatike në Alpet zvicerane?

0
Shpërndaje lajmin

Rrugë të mbyllura, linja treni të ndërprera. Kishte kaos stuhi në male gjatë ditëve të Pashkëve. Jo vetëm në Zvicër, por edhe në Itali dhe Austri.
Rrëshqitja e shkëmbinjve në Brienz GR u bë titull ndërkombëtar vitin e kaluar dhe  akullnajat në rënie janë një çështje e gjatë.
Çfarë nuk shkon me Alpet tona?
Shkencëtarët theksojnë se rritja e ndjeshme e temperaturës dhe reshjet ekstreme po çojnë në një rritje të rreziqeve natyrore. Rezultati: siguria e rrugëve të trafikut dhe shtigjeve të ecjes kërcënohet gjithnjë e më shumë. Siç shpjegon gjeografi dhe studiuesi alpin, Werner Bätzing, efektet e ndryshimit të klimës janë veçanërisht të dukshme në Alpe. “Permafrost i mban shkëmbinjtë së bashku si ngjitës. Kur shkrihet, çon në shumë rrëshqitje dhe rrëshqitje dheu”, thotë Bätzing sipas “Bild”.
Ndikimi në turizëm
“Njerëzit dikur stabilizonin Alpet. Sot po i shkatërrojmë”, akuzon shkencëtari. Rajoni Alpin u vendos nga njerëzit rreth vitit 6500 para Krishtit. “Kjo ka qenë gjithmonë një sfidë. Por ne kishim mësuar të merreshim me ortekët dhe rrëshqitjet e dheut”. Gjërat po gjëmojnë këtu në Brienz Disa pjesë të shkëputura: Ka një gjëmim këtu në Brienz ( 01:15 ) Sipas gjeologut, në lartësi efektet e ndryshimit të klimës janë më të dukshme në verë.
Turizmi është subjekt i ndryshimeve për shkak të rritjes së temperaturave: disa shtigje ecjeje tashmë janë mbyllur. Skijimi nuk do të jetë i pamundur, por do të jetë më i shtrenjtë, thotë Bätzing.
Kostot në miliarda
“Në periudhën nga 1905 deri në 1987 ka pasur një hendek fatkeqësie në rajonin e Alpeve.” Por që atëherë, dy stuhitë e shekullit kanë ndodhur brenda vetëm pak viteve. “Sa më e ngrohtë të bëhet klima, aq më të shpeshta dhe më të dhunshme bëhen këto ngjarje që ndodhin një herë në shekull”, shpjegon studiuesi alpin.
Organizata Botërore e Motit përshkruan një pamje të zymtë të krizës klimatike “Ndërsa katastrofat bëhen më të shpeshta, arteriet e trafikut ndërpriten më shpesh. Kostot e riparimit janë shumë të larta”. Edhe zona individuale problematike do të shkaktonin kosto që shkonte në miliona. Prandaj mund të flitet për miliarda euro për të gjithë rajonin alpin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *