Si rusët e pasur ‘blejnë’ të drejtën për të jetuar në Zvicër?

0
Shpërndaje lajmin

Për ata që janë jashtë Bashkimit Evropian, lëvizja në Zvicër mund të jetë relativisht e vështirë për ata që nuk kanë një ofertë pune ose një lidhje të ngushtë familjare. Megjithatë, korniza zvicerane e vizave është krijuar në atë mënyrë që të pasurit über të mund të lëvizin në Zvicër pa punësim aktiv ose lidhje familjare.
Gazeta zvicerane Watson raporton se 362 persona kanë përfituar nga skema e vizave, 172 prej të cilëve janë me origjinë ruse. Rusët janë shumë më tepër se çdo të huaj tjetër në Zvicër sipas skemës, me 52 kinezë, 31 kanadezë, 29 amerikanë, 24 turq, 20 nga Arabia Saudite dhe 19 nga Ukraina dhe Brazili, transmeton albinfo.ch.
Pavarësisht disa indikacioneve nga politikanët zviceranë se skema duhet të marrë fund, ajo mbetet në fuqi.
Ja çfarë duhet të dini.
Si blejnë lejen e qëndrimit rusët e pasur dhe të huajt jo-BE?
Ka shumë mënyra se si të huajt e pasur mund të lëvizin në Zvicër. Kjo përfshin blerjen e një kompanie zvicerane, investimin në një kompani zvicerane ose hapjen e një filiali të një kompanie tjetër në Zvicër, së bashku me blerjen e pasurive të paluajtshme që gjenerojnë vende pune dhe të ardhura. Sipas ligjit zviceran për të huajt, të huajt e pasur jashtë BE-së mund të lëvizin në Zvicër.
Neni 30 i ligjit i lejon njerëzit të lëvizin në Zvicër nëse bien dakord për taksimin “me normë të sheshtë”, ku ata paguajnë tatimin mbi shpenzimet e tyre dhe jo të ardhurat e tyre.
Ndërsa sistemi i lejon njerëzit të lëvizin në shumicën e pjesëve të Zvicrës, ata që përdorin një vizë të Nenit 30 priren të qëndrojnë kryesisht në Gjenevë, Ticino, Bernë, Vaud dhe Zug me taksa të ulëta.
Avokati i taksave Christopher Steckel i tha gazetës zvicerane Watson se Zvicra dhe kantonet e saj përfitojnë financiarisht nga ky program.
“Ky sistem është praktikisht nënprodukt i globalizimit. Njerëzit, familjet dhe pasuria nuk qëndrojnë më në një vend.” “Sigurisht, një vend përfiton kur të pasurit lëvizin, blejnë shtëpi, dërgojnë fëmijët e tyre në shkolla private, hanë jashtë dhe në përgjithësi shpenzojnë shumë para.”
Megjithëse shuma e saktë mbi të cilën duhet të taksohet një person nuk është e qartë, ekspertët vlerësojnë se ajo fillon nga 500,000 franga. Anëtarët e të Gjelbërve, Social Demokratët dhe GLP kanë bërë thirrje për shfuqizimin e rregullit, transmeton albinfo.ch.
A është vërtet Zvicra një “parajsë e oligarkëve”?
Komenti që nga pushtimi është fokusuar në atë se sa të përhapura janë paratë ruse në Zvicër. Fleta e përgjithshme zvicerane NZZ tha se Zvicra me kalimin e viteve u bë një “parajsë për oligarkët rusë”, me pak kufizime me kusht që njerëzit të mund të investonin mjaftueshëm për të qëndruar.
Jon Knight shkroi në revistën FAZ të Gjermanisë se struktura rregullatore lejuese e ka bërë Zvicrën një “strehë piratesh” për Rusinë dhe oligarkët e saj. “Zvicra është shumë shpesh pika e kontaktit për njerëzit që jo gjithmonë ndjekin ligjin. Spektri është i gjerë, duke filluar nga sipërmarrësit që japin ryshfet nga këtu, tek shoqatat sportive me anëtarë të korruptuar, tek institucionet financiare që janë të hapura për pushtetarët dhe oligarkët… (Zviceranët) nuk duan më të jenë porti ku piratët takohen për të blerë gjithçka që u nevojitet për bastisjet e tyre.”
Ndërsa Zvicra ka ndërmarrë disa hapa për të frenuar praktikën, duke përfshirë vendosjen e sanksioneve ndaj disa prej elitës ruse, NZZ raporton se pak rusë në Zvicër kanë frikë nga humbja e aseteve të tyre në afat të gjatë. “Për momentin, oligarkët nuk duhet të kenë frikë se autoritetet zvicerane do t’u konfiskojnë pronat dhe makinat e tyre luksoze, siç është rasti në Francë dhe Britaninë e Madhe.”
“Urdhëresa e sanksioneve zvicerane përcakton se të gjitha pasuritë dhe burimet ekonomike të personave ndaj të cilëve janë vendosur sanksione janë të ngrira. Ata ende mund t’i përdorin shtëpitë dhe makinat e tyre – ata thjesht nuk mund t’i shesin ose t’i përdorin ato komerciale. Zvicra ka vendosur sanksione ndaj 874 rusë, duke ngrirë një total prej gjashtë miliardë frangash që nga marsi. Megjithatë, sanksionet nuk e lejojnë Zvicrën të revokojë lejen e qëndrimit të një personi. Ndërsa kjo mund të ndodhë, procesi është i vështirë dhe ende nuk është thirrur, raportojnë mediat zvicerane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *