Si të kurseni karburant me një lëvizje të thjeshtë

0
Shpërndaje lajmin

Një nga vetitë më të panjohura dhe më të nënvlerësuara të një motori makine është ajo e ndërprerjes, përdorimi i të cilit mund të reduktojë ndjeshëm konsumin e karburantit.
Konsumi i karburantit të një makine ndikohet nga shumë faktorë të ndryshëm. Më të rëndësishmet prej tyre janë kushtet tona të drejtimit dhe zakonet e drejtimit , pasi ato ndikojnë shumë në rezultatin përfundimtar.
Duke u fokusuar, pra, në mënyrat se si mund të zvogëlojmë konsumin e karburantit, duke maksimizuar efikasitetin e makinës sonë, ia vlen të provojmë, për ta çuar konsumin e motorit ne nivele të ulta.
Kjo ndodh kur heqim këmbën nga gazi duke ruajtur raportin e marsheve dhe makina vazhdon të eci. Në këtë kohë, motori hyn në një gjendje në të cilën dhomat e djegies nuk furnizohen me karburant ose ajër.
Për sa kohë zgjat kjo situatë, makina lëviz pa konsumuar karburant, ndërkohë që ngadalësohet për shkak të vakumit të krijuar brenda cilindrave dhe rezistencës që shkakton në lëvizjen e pistonëve.
Fitimi, pra, në këtë rast është i dyfishtë. E para është se ne mund të udhëtojmë disa metra apo edhe kilometra me konsum zero karburant dhe të minimizojmë konsumin e përdorimit të sistemit të frenimit, pasi forca e ngadalësimit që zhvillohet në këtë rast mund të jetë e mjaftueshme për të ulur shpejtësinë e makinës në nivelet e dëshiruara.
Sigurisht që nuk duhet ta teprojmë, duke lejuar që shpejtësia e motorit të ulet në nivele të tilla që do të bëjë që ai të fiket. Një kusht tjetër është ruajtja e raportit të marsheve, pasi përndryshe motori do të jetë në boshe dhe do të konsumojë karburant për ta mbajtur atë të ndezur.
Kështu që herën tjetër që pyesni veten nëse është më mirë të ruani një raport marshi apo të zgjidhni “marshin neutral” në mënyrë që të kurseni më shumë karburant, përgjigja, me pak përjashtime, është e qartë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *