Si të mbroheni nga vala e re e COVID-it në Zvicër?

0
Shpërndaje lajmin

Mutacioni aktual i omicron “JN.1” është një pasardhës i variantit Pirola. Është më ngjitëse se variantet e tjera dhe për këtë arsye ka mundur të mbizotërojë muajt e fundit. Sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik (BAG), mutacioni nuk tregon shenja se është më i rrezikshëm.
Përkundrazi: Sipas BAG, ka indikacione “që frekuenca e sëmundjes post-Covid-19 pas infeksioneve me variantin omicron mund të jetë më e ulët se pas infeksioneve me lloje të mëparshme të virusit”. Megjithatë, dallimet në mutacionet individuale nuk janë përcaktuar ende, shkruan Blick.
Nuk ka një përgjigje të qartë për këtë. Sipas BAG, me të dyja sëmundjet “mund të ndodhin kurse serioze të sëmundjes, veçanërisht te njerëzit në rrezik”. Megjithatë, këto nuk janë të zakonshme – për fat të mirë. Megjithatë, ajo që e bën Coronën tradhtare është rreziku për t’u përballur me “Covid-in e gjatë” pavarësisht kursit të butë. Kjo do të thotë që ju vazhdoni të vuani nga simptomat e sëmundjes edhe disa muaj pasi infeksioni të jetë larguar.
Të dy patogjenët transmetohen përmes rrugëve të ngjashme dhe mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme. Kjo do të thotë: Një pacient me grip ndoshta do të përjetonte të njëjtat simptoma si një pacient me korona. Vetëm një test i shpejtë i koronës mund të japë qartësi.
Lajmi i mirë së pari: Vetë-testet e antigjenit i përgjigjen gjithashtu variantit të ri. Antitrupat nuk ndryshojnë ndjeshëm – pa marrë parasysh se me cilin variant Covid jeni infektuar. Sipas autoritetit të barnave Sëissmedic, është më e rëndësishme që analizat të përdoren siç përshkruhet në paketimin.
Megjithatë, kjo është e vërtetë vetëm nëse testi nuk e ka kaluar ende datën e skadencës. Që atëherë e tutje, prodhuesit nuk garantojnë më testet e tyre. Sëissmedic rekomandon hedhjen e testeve të tilla. Gjithashtu e rëndësishme: Një vetë-test negativ nuk përjashton 100 përqind infeksionin. Një person që rezulton negativ mund të infektohet me virusin pavarësisht një rezultati negativ. Prandaj duhet të vazhdojnë të respektohen masat higjienike, përcjell albinfo.ch.
Një studim i Blick i kantoneve më të mëdha në Zvicrën gjermanishtfolëse (Zyrich, Bern, Bazel, St. Gallen, Lucerne dhe Aargau) tregoi se asnjë kanton nuk po planifikon aktualisht ndonjë masë. Megjithatë, disa kantone u kujtojnë njerëzve masat vullnetare si larja e duarve ose qëndrimi në shtëpi nëse janë të sëmurë. Nëse vuani nga simptomat e ftohjes dhe nuk mund të mbani distancën nga njerëzit që janë veçanërisht të rrezikuar, duhet të mbani një maskë.
BAG ka besim në lidhje me këtë pyetje: “Ne supozojmë se vaksinimet me vaksinat më të fundit të disponueshme, si me variantet e mëparshme, mund të parandalojnë përparimin e rëndë të sëmundjes tek njerëzit që janë veçanërisht në rrezik”. Prandaj, njerëzit e moshës 65 vjeç e lart, si dhe njerëzit me një sëmundje kronike ose trizomi 21, inkurajohen që të vaksinohen ose përmirësohen.
Përveç vaksinimit për njerëzit në rrezik, BAG rekomandon parime të thjeshta të sjelljes si mbajtja e maskës, mbajtja e distancës, ajrimi, higjiena e duarve dhe higjiena kur teshtitni. Këto synojnë të zvogëlojnë rrezikun e infeksionit.
Njerëzit janë veçanërisht të rrezikuar në vendet ku njerëzit janë në kontakt të ngushtë pa masa mbrojtëse. Tregjet e Krishtlindjeve mund të jenë gjithashtu vende infeksioni, edhe nëse ato shpesh zhvillohen jashtë. Megjithatë, BAG aktualisht nuk po mbledh asnjë shifër për vendet e infektimit, shkruan Blick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *