Sigurimi shëndetësor zviceran mund të rritet me 9% vitin e ardhshëm

Shpërndaje lajmin

Sipas gazetës Le Matin, primet e sigurimit shëndetësor zviceran mund të rriten nga 7% në 9%, raportoi RTS.
Rritja e ardhshme e kostos së sigurimeve shëndetësore vlerësohet në bazë të të dhënave për rritjen e kostove të kujdesit shëndetësor që u barten kompanive të sigurimeve shëndetësore. Sipas të dhënave, kostot u rritën gjatë gjysmës së dytë të 2021. Në të gjithë vitin 2021 kostot u rritën me 5.1% dhe tendenca duket se ka vazhduar, përcjell albinfo.ch.
Disa politikanë të intervistuar mbi temën e kostove në rritje ranë dakord se vlerësimet nuk ishin të ekzagjeruara. Një zëdhënës nga Sante Suisse, një shoqatë e sigurimeve shëndetësore, tha se ishte shumë e shqetësuar për një rritje të mprehtë të primeve në vitin 2023.
Në Zvicër, çdo banor duhet të marrë mbulimin bazë të sigurimit shëndetësor. Ata që nuk e bëjnë, regjistrohen nga pushteti vendor dhe dërgohet një faturë. Paratë e paguara nga pacientët dhe kompanitë e sigurimeve mbulojnë vetëm një pjesë të kostove të kujdesit shëndetësor. Pjesa tjetër financohet nga taksat e përgjithshme të mbledhura në nivel kantonal.
Numri i punonjësve të kujdesit shëndetësor në Zvicër është rritur ndjeshëm. Midis 2010 dhe 2020, numri i mjekëve për 1000 banorë u rrit me 16% dhe numri i infermierëve u rrit me 23%, sipas të dhënave të OECD. Në vitin 2020, Zvicra kishte 18 infermierë për 1000 banorë. Vetëm Norvegjia (80.1 për 1000) kishte më shumë. Në vitin 2020, me 4.4 mjekë për 1000 banorë, Zvicra doli e pesta, pas Gjermanisë (4.5), Lituanisë (4.6), Norvegjisë (5.1) dhe Austrisë (5.6), përcjell tutje albinfo.ch.
Në nëntor 2021, shumica (61%) votuan pro përmirësimit të kushteve të punës së infermierëve. Përpara këtij votimi, Këshilli Federal paralajmëroi se pranimi i nismës do të kërcënonte përpjekjet e tij për të kontrolluar kostot në rritje në sektorin e shëndetësisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *