Sindikata e Punëdhënësve kundërshton rritjen e pagave si kërkojnë sindikatat e punëtorëve

0
Shpërndaje lajmin

Nga Sindikata e Punëdhënësve në Zvicër thonë se situata ekonomike sa vjen e përkeqësohet, prandaj ajo hedh poshtë kërkesa “të tepërta” të pagave të sindikatave.
Për shkak të rënies së pagave reale gjatë dy vjetëve të fundit, e shënuar nga kriza e koronavirusit dhe lufta në Ukrainë, sindikatat po kërkojnë rritje të pagave me 5%, shkruan RTS.
Pretendime të tilla nuk janë as realiste dhe as të justifikueshme me fakte, mendon organizata e punëdhënësve, e cila të martën publikoi një dokument të ri për pagat.
Këto kërkesa “të ekzagjeruara” nuk marrin parasysh që vitet 2021 dhe 2022 kanë qenë gjithashtu të jashtëzakonshme për punëdhënësit dhe se pagat reale janë rritur mesatarisht me 0.3% në vit midis 2012 dhe 2022, duke përfshirë llogaritjen e dy vjetëve të fundit, argumenton Sindikata e Punëdhënësve. Për më tepër, përfitimet e produktivitetit nuk kanë qenë veçanërisht të larta vitet e fundit, përcjell albinfo.ch.
Pesha e kompensimit të punonjësve në PBB ka tendencë të rritet për më shumë se dhjetë vjet, sipas organizatës së punëdhënësve.
“Pretendimi se kompanitë bëjnë fitime të larta dhe kursejnë pagat, përgënjeshtrohet nga faktet”, shkruan në njoftim sindikata.
Argumenti i nevojës për të kapur pagat reale për sa i përket produktivitetit është në rastin më të mirë i mbrojtshëm në afat të shkurtër, vijon Sindikata e Punëdhënësve. Në periudhën afatmesme dhe afatgjatë, të dyja vlerat rriten në mënyrë të barabartë, shkruan RTS.
Sipas organizatës së punëdhënësve, gjendja ekonomike në Zvicër po ftohet dukshëm, veçanërisht për shkak të gjendjes së pafavorshme komerciale të kompanive përpunuese dhe tregtisë me shumicë. Për shkak të rënies së kërkesës së huaj, nga ngadalësimi ndikohen veçanërisht kompanitë e orientuara nga eksporti.
Nisur nga rritja e normave të interesit, e cila pritet të vazhdojë, humori duhet të errësohet më tej. Megjithatë, tregu i punës mbetet i fuqishëm, duke e ditur se mungesa e fuqisë punëtore ndoshta ka kaluar kulmin e saj, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *