Sindikatat zvicerane bëjnë thirrje të kompensimit për festat publike që bien në fundjavë

Shpërndaje lajmin

Vitin e kaluar, Krishtlindjet dhe dita kombëtare e Zvicrës (1 gusht) ranë në fundjavë. Sindikatat e Zvicrës po bëjnë thirrje për kompensim për këto pushime të “humbura”, raporton gazeta 20 Minutes.
Në Zvicër, kur festat publike bien në fundjavë, punëdhënësit nuk ofrojnë ditë pushimi apo pagesë shtesë, përcjell albinfo.ch.
Sindikatat zvicerane po bëjnë thirrje që këto pushime të humbura t’i shtohen pushimeve vjetore. 80 vende kanë një sistem të tillë, duke përfshirë Anglinë, Belgjikën, Luksemburgun dhe Spanjën. Sindikatat po bëjnë gjithashtu presion që 1 maji të shtohet në listën e festave publike.
Disa kompani i kompensojnë punonjësit për këto ditë pushimi të humbura, megjithatë, nuk ka asnjë kërkesë ligjore që punëdhënësit ta bëjnë këtë në Zvicër.
Në Bernë janë bërë përpjekje për të ndryshuar sistemin, por Këshilli Federal nuk është bindur, përcjell tutje albinfo.ch.
Duke e bërë 1 majin, një ditë të lidhur me lëvizjen ndërkombëtare të punës, një festë publike mbetet politikisht e diskutueshme në pjesë të Zvicrës. Tetë kantone, duke përfshirë Bazel, Baselstadt, Jura, Neuchâtel, Schaffhausen, Thurgau, Ticino dhe Cyrih e festojnë atë. Ndërsa Solothurn dhe Aargau pushojnë pasditen. Në 16 kantonet e tjera të Zvicrës, 1 maji është ditë pune nëse bie gjatë javës së punës.
Një rrezik me shtimin e ditëve shtesë të pushimit është se mund të zvogëlojë pagat në afat të gjatë. Nëse punonjësit shpenzojnë më pak kohë në punë, punëdhënësit mund të zvarriten në rritjen e pagave në të ardhmen. I njëjti argument përdoret për të minuar konceptin e një jave prej 30 orësh (në vend të 40 orësh). Nëse prodhimi i punëdhënësve bie në përputhje me orët e reduktuara të punës, atëherë paratë e shpenzuara për stafin mund të bien me të. Pagat për orë mund të rriten, por pagat jo. Në të njëjtën kohë, një rritje e produktivitetit nga punonjësit më energjikë ose përparimet në teknologji mund të rrisin zbehjen duke i lënë pagat kryesisht të paprekura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *