January 28, 2022

Sindroma e Havanës: Sëmundja e përsosur për një botë pas të vërtetës

Shpërndaje lajmin

Ky koleksion i çuditshëm dhe misterioz simptomash pa një shkak të gjurmueshëm mund të jetë metafora e përsosur për epokën tonë aktuale të dezinformimit, dyshimit, prishjes së normave politike dhe dëshpërimit midis demokracive liberale për atë që mund të sjellë e ardhmja.

Foto ilustruese: Alex Sandoval

Spiunët dhe diplomatët dërgohen në vende të huaja me detyra të ndryshme dhe pritshmëri të ndryshme. Spiunët veprojnë në fshehtësi. Ata rekrutojnë asete. Ata presin të papriturën. Diplomatët presin rutinë, proces dhe nuk presin të ndërmarrin rreziqe. Zonat e luftës janë përjashtimet që vërtetojnë rregullin.

Në fund të vitit 2016, jetët e amerikanëve që praktikonin artet divergjente të spiunazhit dhe çështjeve të shtetit në Kubë papritmas u bashkuan. Agjentët e CIA-s dhe punonjësit e Departamentit të Shtetit raportuan se kishin dëgjuar zhurma të forta zilesh, gumëzhimash, cicërimash dhe bluarjeje që i ngjanin një grumbulli gjinkallash që këndojnë. Të prekurit menjëherë filluan të përjetojnë dhimbje koke, marramendje, pagjumësi, tringëllimë në vesh, probleme me ekuilibrin, të përziera, humbje dëgjimi, vështirësi njohëse dhe simptoma të tjera që zakonisht lidhen me trauma të forta në kokë.

Megjithatë, në mënyrë misterioze, nuk kishte asnjë kontakt fizik. Deri në pranverën e vitit 2017 kishte më shumë se 80 raste të dyshuara. Diagnoza e tyre mjekësore ishte e ngjashme me një “tronditjeje pa tronditje”. Menjëherë pas kësaj, më shumë se dy duzina personel dhe familjarë me lidhje me Ambasadën Kanadeze në Havana filluan të raportojnë simptoma të ngjashme, por pa zhurmë. Kështu lindi “Sindroma e Havanës”.

Nga fundi i verës 2021, Sindroma e Havanës ishte shfaqur për herë të parë në Ballkan dhe Evropën Qendrore, me raste që shpërthyen në Serbi, Vjenë dhe Berlin. Këto shpërthime erdhën pas një përshkallëzimi global në rritje të rasteve të ngjashme në konsullatën amerikane në Guangzhou, Kinë, si dhe pasi diplomatë, oficerë të inteligjencës dhe personel tjetër i qeverisë amerikane u goditën në vende të ndryshme si Rusi, Gjeorgji, Tajvan, Vietnam, Indi, Kolumbi, Uzbekistan, Kirgistan dhe Uashington, pranë Shtëpisë së Bardhë.

Nga fundi i nëntorit, janë raportuar rreth 200 raste të Sindromës së Havanës. Rreth gjysma kanë të bëjnë me oficerë të CIA-s dhe të afërmit e tyre; rreth 60 janë të lidhur me Departamentin e Mbrojtjes; Departamenti i Shtetit ka numëruar të paktën 50 raste.

Sindroma e Havanës është bërë ëndrra e një kundërshtari strategjik: shkaqe fantazmë dhe efekte reale, por shumë pak të kuptuara; frikë, vuajtje, konfuzion; akuza pa prova materiale bindëse; opinione kontradiktore midis institucioneve ku zakonisht mbështetemi për informacion të besueshëm; dhe një shpërbërje e mëtejshme e besimit ndërkombëtar. Mund të jetë metafora e përsosur për epokën tonë aktuale të dezinformimit, dyshimit, prishjes së normave politike dhe dëshpërimit midis demokracive liberale për atë që mund të sjellë e ardhmja.

Të dyshuarit e zakonshëm…

Shpjegimet fillestare u fokusuan në përdorimin e mundshëm të një arme zanore, apo një tentativë për miratimin e të dhënave të kompjuterit dhe celularit duke përdorur mikrovalë. Përveç Kubës, disa vende u dyshuan menjëherë, duke përfshirë Kinën, Korenë e Veriut dhe Venezuelën. Por vetëm një vend kishte një motiv të mundshëm për një skemë të tillë të egër, si dhe aftësinë teknologjike për t’u përfshirë në një sulm të tillë: Rusia.

Përdorimi i mikrovalëve në epokën e Luftës së Ftohtë, duke përfshirë një program të inteligjencës sovjetike të viteve 1970 të quajtur “Sinjali i Moskës”, ku agjentët transmetonin mikrovalë për të aktivizuar një marrës pasiv të fshehur në zyrën e ambasadorit në Ambasadën e SHBA-së, sugjeroi gjithashtu një dorë ruse. Kështu bëri edhe përdorimi i vazhdueshëm i teknikave të luftës hibride agresive nga Kremlini, të dizajnuara për të shkaktuar mosmarrëveshje në demokracitë perëndimore dhe për të minuar aleancën transatlantike. Moska gjithashtu kishte një interes të qartë strategjik në sabotimin e afrimit të fundit diplomatik amerikan me aleatin e saj historikisht të dobishëm 90 milje larg brigjeve të Floridës.

Pa pasur asgjë ku të bazohen përveç raporteve për ngacmimet e mëparshme të personelit të qeverisë amerikane në Havana, historisë së ligësisë së Moskës dhe dëshirës për të zhbërë hapjen diplomatike të Obamës, administrata Trump veproi me vendosmëri. Ata fajësuan qeverinë kubane për mundësimin, nëse jo shkaktimin e drejtpërdrejtë të sulmeve të supozuara, dhe urdhëruan dëbimin e dy diplomatëve kubanë nga Uashingtoni.

Mungesa e provave nuk kishte rëndësi. “Duke bërë që kjo të hyjë në fuqi menjëherë, po anuloj marrëveshjen krejtësisht të njëanshme të administratës së fundit me Kubën”, deklaroi kreu i shtetit amerikan, Donalt Trump. Gjysma e stafit në Ambasadën e SHBA-së në Havana u kthye në shtëpi. Qendra e CIA-s u mbyll plotësisht.

Neurotoksina apo bulktha? Rrezatim apo imagjinatë?

Ambasada e SHBA-së në Kubë.

Diskutimi se çfarë është në të vërtetë Sindroma e Havanës dhe çfarë mund ta ketë shkaktuar atë, është bërë një debat pa kompromis që përfshin politikën, mjekësinë, shkencën, logjikën dhe metafizikën. Një studim i hershëm tentativë “ngre shqetësimin rreth një mekanizmi të ri për dëmtimin e mundshëm të trurit të fituar nga një ekspozim me origjinë të panjohur”. Neurologët vunë në dukje shpejt se autorët anashkaluan një shpjegim alternativ kritik: çrregullimet neurologjike funksionale të lidhura me “proceset e vogla pato-fiziologjike ose psikofiziologjike”.

Përkrahësit më të zëshëm të kauzës “psikogjenike” e krahasuan Sindromën e Havanës me “grupe sëmundjesh” të dokumentuara historikisht të ushtarëve, ekspozimi i të cilëve ndaj kërcënimeve nga gazi helmues, predha artilerie, agjenti portokalli ose uranium i varfëruar ka çuar në “ankesa neurologjike nga një sistem nervor i mbi stimuluar”. Ankesa të tilla, tregojnë provat, “zakonisht keqdiagnostikohen si tronditje dhe dëmtime të trurit”.

Bazuar në këtë vëzhgim, Sindroma e Havanës nuk është një mister. Spiunët dhe diplomatët amerikanë që shërbyen në Kubë ishin thjesht pjesëmarrësit e fundit në një konflikt të vazhdueshëm të kohës së Luftës së Ftohtë në një mjedis armiqësor ku stresi, pasiguria dhe mbikëqyrja e vazhdueshme janë normë. Kur stafi i ambasadës u informua fillimisht në mars 2017 mbi sulmet sonike dobësuese që kolegët e tyre përjetuan muaj më parë, dhe luajtën regjistrime të tingujve misterioz që u thanë se mund të dëgjonin, ata ishin psikologjikisht “të përgatitur” për t’u sulmuar, një gjendje që mund të shkaktonte lehtësisht fillimin e një sëmundjeje neurologjike psikogjene.

Studime të tjera të cituara gjerësisht i janë shtuar grumbullit të njohurive të mundshme dhe pasigurisë së vazhdueshme. Një studim i deklasifikuar i vitit 2018 nga një grup shkencëtarësh amerikanë të njohur si Grupi JASON përdori analizën spektrale për të zbuluar “në detaje të nuancuara” se tingujt fillestarë të regjistruar nga personeli i ambasadës amerikane në Havana ishin, pothuajse me siguri, thirrja e bulkthave me bisht të shkurtër (Anurogryllus celerinictus). Një studim i përbashkët izraelito-kanadez, i fokusuar te zyrtarët e ambasadës kanadeze dhe familjet e tyre, arriti në përfundimin se dëmtimi neurotoksik ndodhi gjatë dezinfektimit të madh të brendshëm dhe të jashtëm me insekticide organofosforike që synojnë të ndalojnë përhapjen e virusit Zika.

Një studim kontrovers i Njësisë së Sjelljes së FBI-së arriti në përfundimin se shkaku më i mundshëm i Sindromës së Havanës ishte sëmundja psikogjene, një zbulim që u përdor për të justifikuar mosveprimin e mëvonshëm nga ana e CIA-s dhe Departamentit të Shtetit të Trump. Kohët e fundit, një studim i Akademisë Kombëtare Amerikane të Shkencave (NAS) nga viti 2020 arriti në përfundimin se “mekanizmi më i besueshëm ishte një formë rrezatimi me mikrovalë që ndodh në një formë pulsuese ose të ndërprerë”. Ky përfundim, sado tentativë, e zëvendësoi shpejt studimin e FBI-së mbi Sindromën e Havanës.

“Pretendime të jashtëzakonshme” – por ku janë “provat e jashtëzakonshme”?

Foto ilustruese.

Ndërsa teoria e armëve zanore mund të hidhet poshtë lehtësisht me arsyetimin se një burim elektronik tingulli shurdhues do të ishte masiv, i lehtë për t’u zbuluar dhe do të duhej të vendosej në një distancë relativisht të afërt për shkak se valët e zërit shpërndahen në distanca të gjata, pyetja e pashmangshme mbetet: a mund të ekzistojë në të vërtetë një armë mikrovale me energji të drejtuar, e aftë për të shkaktuar simptoma të ngjashme me Sindromën e Havanës?

Shumë shkencëtarë me ndikim mendojnë se jo. Cheryl Rofer, një kimiste në pension dhe studiuese e armëve, pohon “nuk ka prova që një armë me mikrovalë ekziston dhe shkenca e disponueshme sugjeronte ajo është jashtëzakonisht jopraktike”. Ajo gjithashtu pohon se “nëse një rreze e drejtuar mikrovale godet trurin e njerëzve, ne do të presim të shohim efekte të dukshme në lëkurë dhe mish. Asnjë nga këto nuk e ka shoqëruar Sindromën e Havanës.”

Një armë e tillë, argumentoi Rofer, do të ishte gjithashtu e pafuqishme dhe do të kërkonte një burim jashtëzakonisht të madh energjie për të funksionuar pa u zbuluar. Një profesor i shquar bioinxhinierie e quajti teorinë e armëve me mikrovalë “të çmendur”. Një neurolog i shquar pohoi se “armët me mikrovalë janë ekuivalenti më i afërt në shkencë me lajmet e rreme”.

Një gërmim i vogël zbulon kundër pretendime të shumta. Sipas Agjencisë së Sigurisë Kombëtare të SHBA-së, një armë me sistem mikrovalë me fuqi të lartë “e projektuar për të mbuluar me mikrovalë ambientet e banimit të një objektivi… mund të ketë aftësinë për të dobësuar, frikësuar ose vrarë një armik me kalimin e kohës pa lënë prova” – një pohim i zbuluar në kontekstin e një padie të ngritur nga një ish-punonjës i agjencisë pas pretendimeve se ai ishte shënjestruar me një armë me mikrovalë ndërsa ishte në detyrë në një vend armiqësor, por të paidentifikuar, gjatë viteve 1990.

Iain Boyd, një profesor i Inxhinierisë së Hapësirës Ajrore në Universitetin e Kolorados Boulder, pohon “është e besueshme që në gjatësinë e duhur të valës, një rreze elektromagnetike mund të projektohet mbi qindra metra për të krijuar simptomat që shihen në incidentet e Sindromës së Havanës”.

James Giordano, një profesor i neurologjisë dhe etikës në Shkollën Mjekësore të Universitetit Xhorxhtaun, pretendon se një armë me energji të drejtuar tashmë është zhvilluar. Ai thotë se ekzistenca e saj është “më tepër e frikshme” dhe tregon “një gjendje progresi dhe sofistikimi” që më parë mendohej e pamundur, megjithëse ai tregohet “i kufizuar” të zbulojë se kush e ka atë.

Profesor emeritus James Lin i Universitetit të Illinoisit Çikago, konfirmoi se një pajisje me energji pulsuese e aftë të shkaktojë “zgjerim termoelastik të materies së trurit” pa djegur lëkurën, dhe aq e vogël sa t’u futur në “nja dy valixhe të mëdha” që do të futeshin në një furgon ose një fuoristradë, mund të ekzistojë me siguri.

Prova të tjera se ne mund të jemi tashmë shumë larg rrugës për realizimin e armëve me energji të drejtuar vjen nga një projekt ushtarak amerikan i koduar MEDUSA, për të cilin u ndërtua një prototip portativ i një ‘sistemi të përkohshëm për ta bërë të paaftë personelin, i bazuas në MAE. Ish-drejtori ekzekutiv i kompanisë që ndërtoi armën prototip, Lev Sadovnik, tha se teknologjia ishte e tillë që “mund ta operoje  përmes një muri, të themi, nëse jeni në dhomën tjetër në një hotel”.

Sadovnik pohoi gjithashtu se Rusia ishte shumë përpara vendeve të tjera në zhvillimin dhe se po testonte sisteme të armëve MAE, pjesërisht për shkak të mungesës së barrierave etike për testimin si te njerëzit ashtu edhe te kafshët. Profesor Giordano është i bindur se rreth dy duzina rastet fillestare të Sindromës së Havanës të regjistruara në Kubë “përbënin një testim në terren të pajisjeve”.

Të lodhur nga të qenit të sëmurë dhe të lodhur

Pas vitesh ndjesie se nuk po merreshin seriozisht, diplomatët dhe spiunët amerikanë të prekur nga Sindroma e Havanës kanë filluar të tërhiqen.

Është krijuar një lobim informal, me ish-agjentin e CIA-s, Marc Polymeropoulos, si zëdhënësin e tyre më të zëshëm. Polymeropoulos, i cili filloi të përjetonte të njëjtat simptoma dobësuese, të ngjashme me tronditjen, të raportuara më herët në Havanë gjatë një vizite pune në Moskë në vitin 2017, u detyrua përfundimisht të dilte në pension në moshën 50-vjeçare, menjëherë pasi u emërua zyrtari numër dy i CIA-s, përgjegjës për operacionet klandestine në Evropë.

Duke gjykuar nga guximi i fundit i ish-operativit të CIA-s, lufta ka filluar. Pas një telefonate konference kontestuese në shtator midis stafit të prekur të Departamentit të Shtetit dhe një ish-ambasadori të punësuar për të këshilluar Task Forcën e Reagimit ndaj Incidenteve Shëndetësore, gjatë së cilës diplomati në pension u pa si jo mjaftueshëm dashamirë ndaj hallit të tyre, Polymeropoulos shkroi në Tëitter se: “Departamenti i Shtetit nuk është serioz derisa ambasadorja Spratlen të zëvendësohet. Vënia në pikëpyetje e vlefshmërisë së këtyre sulmeve dhe refuzimi për të përjashtuar “histerinë masive” është në mënyrë groteske fyese për viktimat dhe kualifikuese për të drejtuar grupin e punës”.

Spratlen u lirua nga detyra menjëherë pas dhe përfundimisht u zëvendësua nga dy zyrtarë të rangut të lartë në fillim të nëntorit.

Më 8 tetor, Kongresi miratoi njëzëri Aktin HAVANA, me pëlqim unanim – një shembull i rrallë i bashkëpunimit legjislativ federal përtej vijave partiake. Legjislacioni do të sigurojë mbështetje financiare dhe do të krijojë një sistem pagese për personelin e qeverisë amerikane që vuan nga Sindroma e Havanës.

Kreu i CIA-s, William Burns, e ka bërë gjithashtu prioritet veçanërisht të lartë trajtimin e Sindromës së Havanës. Detyra e tij e fundit e njeriut që udhëhoqi kërkimin për Osama bin Laden sinjalizoi përkushtimin e tij për të vënë në punë agjencinë për të zgjidhur misterin e vazhdueshëm.

Në një udhëtim të fundit në Moskë, Burns – i cili ka shërbyer si ambasador i SHBA-së në Rusi dhe zëvendës sekretar i shtetit – paralajmëroi zyrtarët e lartë të inteligjencës vendase dhe të huaja ruse se do të përballeshin me “pasoja”, nëse dalin prova bindëse se ata janë përgjegjës për simptomat amerikane që kanë vuajtur spiunët, diplomatët dhe familjarët e tyre.

Më shumë bulktha

Duke kujtuar studimin JASON, bulkthat ishin gjithashtu ajo që unë gjeta pasi kërkova një koment nga American of Foreign Service Association (AFSA), organizata që përfaqëson oficerët diplomatikë aktivë dhe në pension. Ata përmendën si arsye veprimet ligjore në pritje në emër të anëtarëve të prekur. Personeli i zyrës së shtypit të Departamentit të Shtetit gjithashtu nuk pranoi të komentonte.

I vetmi zyrtar qeveritar që pranoi të fliste me mua, një oficer i lartë i shërbimit të jashtëm i dalë në pension kohët e fundit dhe ish-koleg i Departamentit të Shtetit në Afganistan kur shërbeva atje në 2011-2012, konfirmoi “dëmtimin strukturor afatgjatë” të bërë në zyrë gjatë presidencës së Trump– një faktor i rëndësishëm i cituar në raportin kritik të Bordit të Rishikimit të Përgjegjshmërisë 2018, i cili pretendonte se përgjigja e Departamentit të Shtetit ndaj Sindromës së Havanës nën presidencën Trump “u karakterizua nga mungesa e lidershipit të lartë, komunikimi joefektiv dhe çorganizimi sistematik”.

Ai beson se Sindroma e Havanës është pjesë e strategjisë së luftës hibride të Rusisë. “Është e vështirë të shihet se kush tjetër do të përfitonte nga një operacion i maskuar dhe i përhapur përveç rusëve”, tha ai, duke shtuar se nuk ka “shumë rrezik që ata” të udhëheqin një fushatë të tillë. “Ata ndihen më pak se të prekshëm ndaj çdo hakmarrjeje.”

Fantazma, frikë dhe asnjë fund në dukje

Historia në zhvillim – me kastin e saj të larmishëm të personazheve, misteret e padepërtueshme, përfundimet kontradiktore dhe përshkallëzimin e akumuluar – lexohet si një vepër që përcakton zhanrin e “surrealizmit spiunazh”. Viktimat e sulmeve të supozuara me armë të cilat mund të mos ekzistojnë, kanë ngritur padi për dëmshpërblim për sëmundje dobësuese të cilat mund të mos kenë një shkak të jashtëm – dhe ka të ngjarë të kenë sukses në gjykatë. Në një anë tjetër të kësaj historie, zërat më të zhurmshëm publik të të pandehurit të supozuar – qeverisë amerikane – kanë mbajtur hapur anën e paditësve.

Duket se të qenit një spiun apo diplomat amerikan jashtë vendit gjatë një epoke kur fuqitë rivale të ringjallura në mënyrë agresive po rishkruajnë rregullat e politikës dhe diplomacisë ndërkombëtare, kërkon hyrjen në një matricë të re pasigurie. Ndërkohë, njerëzit po vuajnë dhe kanë marrë deri më tani po aq dëmshpërblim sa edhe shpjegim. Ndërsa e para mund të ndryshojë së shpejti, ne mund të presim që kjo e fundit të mbetet njësoj derisa shkenca të hedhë dritë aty ku aktualisht nuk ka dritë.

Opinionet e shprehura janë vetëm ato të autorit dhe jo domosdoshmërish pasqyrojnë pikëpamjet e BIRN.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published.