Sipas studimit, më shumë të pastrehë janë Zvicrën frëngjishtfolëse

0
Shpërndaje lajmin

Sipas një studimi nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara të Zvicrës Veriperëndimore (FHNW) të ndërmarrë midis 2020 dhe 2022, ka dallime të mëdha në të pastrehët midis Zvicrës frëngjishtfolëse dhe pjesës tjetër të vendit, transmeton albinfo.ch.
Studimi, i cili hulumtoi të pastrehët në tetë qytetet më të mëdha të Zvicrës (Bazel, Bernë, Gjenevë, Lozanë, Luzern, Lugano, St. Gallen dhe Cyrih), identifikoi deri në 2740 njerëz të pastrehë, një shifër që nënvlerëson numrin real sipas drejtorit. e një bamirësie që ndihmon të pastrehët e intervistuar nga RTS.
Shifrat treguan një çekuilibër të rëndësishëm gjinor midis të pastrehëve të Zvicrës. Burrat e pastrehë (83%) tejkaluan gratë e pastreha (17%) me gati 5 me 1.
Të prekurit nga të pastrehët ishin mesatarisht 40 vjeç në një interval prej 18 deri në 82. Kishte një grup njerëzish midis 30 dhe 50 (36%) me shumë më pak të moshës mbi 65 vjeç (4%).
Të huajt ishin të përfaqësuar në mënyrë disproporcionale në mesin e të pastrehëve të Zvicrës. Ata përbënin 83% të të pastrehëve, ndërsa përbënin vetëm 26% të popullsisë. Vetëm 17% e të pastrehëve ishin shtetas zviceranë. Shtetasit nga Rumania (20%), Nigeria (12%), Algjeria (9%), Franca (6%) dhe Italia (4%) përbënin 51 pikë përqindje nga 83% e mbetur. Në nivel rajonal, afrikanët subsaharianë (19%), afrikano-veriorët (22%) dhe evropianët lindorë (24%) përbënin gati dy të tretat (65%) të të pastrehëve të Zvicrës. Pjesën tjetër e përbënin aziatikët (2%), amerikanët latinë (5%), evropianët perëndimor dhe shtetas të tjerë (22%), transmeton tutje albinfo.ch.
Disa qytete zvicerane kishin norma shumë më të larta të të pastrehëve se të tjerat. Numri i personave që flinin përafërsisht dhe njerëzit e moshës 18 vjeç e lart që përdorin strehimore emergjente për 100,000 banorë ishte gati 10 herë më i lartë në Gjenevën frëngjisht-folëse (63.8) sesa në Cyrihun gjermanishtfolës (6.5). Lausana (24.9) dhe Bazel (20.4) ishin gjithashtu mbi mesataren zvicerane (19.0). Qytetet e mëdha me shkallë të ulët të të pastrehëve ishin Lugano (3.8), Luzerni (2.8) dhe St. Gallen (1.6 për 100,000 banorë). Norma në Bernë ishte 10.5.
Në përgjithësi, 61% e të pastrehëve të Zvicrës ishin pa dokumente, një përqindje që u rrit në 75% në Gjenevë dhe 79% në Lozanë. E njëjta normë ishte shumë më e ulët në Cyrih (41%), Bazel (38%), Bernë (18%) dhe Lugano (14%). Në qytetet e tjera norma ishte zero.
Shkalla shumë të ndryshme të atyre me status të padokumentuar në mesin e të pastrehëve tregojnë pse ka kaq shumë të pastrehë në Zvicrën frëngjishtfolëse.
Të huajt tërhiqen nga vendet ku ata kanë një lidhje më të madhe, diçka që në një farë mase ndjek gjeografinë e gjuhës. Eliane Belser, e cila është përgjegjëse për ndihmën sociale urgjente në Lozanë, mendon se ndryshimi shpjegohet nga rrjetet e njerëzve që mbërrijnë në Zvicër. Në një intervistë me RTS, Belser tha, për shembull, njerëzit nga Afrika e Veriut priren të synojnë qytetet frëngjishtfolëse ku ata kanë lidhje me anëtarët e diasporës së tyre.
Në rastin e qyteteve zvicerane që flasin frëngjisht, kjo çon në një numër më të madh emigrantësh pa dokumente që kanë vështirësi më të mëdha për të gjetur punë dhe për të aksesuar mirëqenien dhe për këtë arsye kanë më shumë gjasa të përfundojnë të jetojnë në rrugë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *