Sistemi i planifikuar i kontrollit biometrik të kufirit të BE-së ‘u vonua përsëri’

0
Shpërndaje lajmin

Sistemi i hyrjes dhe daljes – i cili synon të forcojë sigurinë në kufijtë e jashtëm të BE-së dhe të zëvendësojë sistemin e vulosjes së pasaportave për udhëtarët e kufizuar nga rregulli 90-ditor – tashmë është vonuar disa herë.
Aktualisht do të hyjë në fuqi në nëntor 2023, por gazeta në Mbretërinë e Bashkuar “The Independent” po raporton se është shtyrë përsëri deri në vitin 2024 – me zyrtarë në Paris që kërkojnë një shtyrje deri pas Lojërave Olimpike në verën e 2024, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Independent raportoi: “Gazeta ka mësuar se skema e kufirit elektronik nuk do të vazhdojë këtë vit, sepse baza e të dhënave nga e cila varet nuk do të jetë gati me kohë.
“Një njoftim zyrtar pritet në qershor”.
Vendet anëtare të BE-së kanë shprehur alarmin për kohën shtesë të përpunimit që sistemi i ri do të kërkojë në kufi, ku udhëtarët duhet të paraqesin pasaporta, të japin shenjat e gishtërinjve dhe të bëjnë skanime të fytyrës.
Kontrollet do të zbatohen për udhëtarët në të gjithë kufijtë e jashtëm të BE-së – për shembull dikush që fluturon në Gjermani nga SHBA – por jo për udhëtimet e brendshme midis vendeve të BE-së ose zonës Shengen.
Operatorët e transportit janë veçanërisht të shqetësuar për kufirin MB-Francë, i cili tashmë ka qenë skena e radhëve të gjata në kohët e pikut të udhëtimit që nga Brexit, me operatorët e trageteve ndër-Channel dhe Eurostar që japin alarmin.
Parisi pret të mirëpresë 10 milionë vizitorë gjatë Lojërave Olimpike dhe Paraolimpike në verën e vitit 2024, dhe zyrtarët francezë janë të alarmuar nga ideja e vonesave të udhëtimit pasi EES bëhet efektive.
BE-ja duhet të zbatojë dy sisteme të reja – EES që forcon sigurinë në kufi dhe ETIAS që kërkon që turistët të kenë një vizë prej 7 € për hyrje në bllok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *