Sot në Zvicër: Një përmbledhje e lajmeve më të fundit të së enjtes

0
Shpërndaje lajmin

Zvicra lëviz për të kriminalizuar ndjekjen; Fshati zviceran kërkon pagesa për vizitë; dhe lajme të tjera në përmbledhjen tonë të enjten.
Këshilli Federal lëviz për të përfshirë ndjekjen në kodin penal
“Përndjekja”, të cilën qeveria zvicerane e përkufizon si “ngacmim obsesiv”, duhet të shfaqet në kodin penal dhe jo thjesht të përbëjë një vepër civile, tha Këshilli Federal në një deklaratë për shtyp të mërkurën, transmeton albinfo.ch.
Ai mbështet një projekt-ligj të hartuar nga komiteti i çështjeve ligjore të Këshillit Kombëtar, i cili ka të bëjë jo vetëm me kriminalizimin e përndjekjes, por edhe me kërcënimet dhe ngacmimet në përgjithësi – qoftë nëpërmjet kontaktit fizik, online apo telefonit.
Këshilli Federal shtoi megjithatë se “do të mbetet e vështirë të përcaktohet se në cilën fazë një person e gjen veten të penguar [nga ndjekësit]”, veçanërisht pasi disa nga këto akte “mund të mos përbëjnë sjellje të dënueshme”, përmbledh thelocal.
SBB do të ndryshojë njoftimet publike në lidhje me vetëvrasjet në shinat e trenit
Rreth 112 njerëz hidhen nën trenat në lëvizje çdo vit në Zvicër. Kur kjo ndodh dhe treni ndalon në mes të rrugës, njoftimi publik i sistemit mbi altoparlantët me zë të lartë në tren dhe në të gjitha stacionet e ndikuar nga vonesa, citon “aksidentin personal” si një arsye për ndërprerjen.
Megjithatë, të gjithë e dinë se kjo është një fjalë kodi për vetëvrasje, dhe njoftime të tilla shqetësojnë udhëtarët.
Për këtë arsye, kompania kombëtare hekurudhore zvicerane, SBB, tha të mërkurën se nga 1 korriku, “aksidenti personal” do të zëvendësohet nga një “ngjarje më neutrale e lidhur me një shkak të jashtëm” – e cila do të mbulojë të gjitha ndërprerjet, dhe jo vetëm vetëvrasjet.
Resorti popullor zviceran dëshiron të mbledhë tarifat e hyrjes
Fshati Lauterbrunnen në Oberland Bernese është bërë një mekë turistike që kur u bë e ditur se kishte frymëzuar shkrimtarin J.R.R. Libri i Tolkien “Lord of the Rings”.
Nga njëra anë, bumi i turizmit është i mirë për ekonominë e rajonit, por nga ana tjetër, vizitorët lënë pas mbeturinat, bllokojnë rrugët dhe përgjithësisht stresojnë popullsinë vendase.
Për të kundërshtuar këtë aspekt negativ të turizmit masiv, zyrtarët vendas duan të vendosin një ‘taksë hyrjeje’ midis 5 dhe 10 frangave, e drejtuar kryesisht nga ata që vijnë me makinë dhe krijojnë bllokime trafiku.
Megjithatë, mysafirët e hotelit dhe përdoruesit e transportit publik do të përjashtohen nga tarifa.
Lozana ka aktivizuar planin e saj të…valëve të të nxehtit
Aktualisht bie shi dhe është freskët, por Vaud është përpara kurbës meteorologjike: të mërkurën, ai ka riaktivizuar planin e tij të valëve të të nxehtit, që do të jetë në fuqi deri më 15 shtator, pavarësisht motit.
Kryesisht synohet që të moshuarit të parandalojnë pasojat shëndetësore të mbinxehjes, njoftoi qyteti në një njoftim për shtyp.
Numri pa pagesë për të telefonuar në rast të kushteve mjekësore të lidhura me nxehtësinë është 0800 808 808, që do të përdoret ekskluzivisht nga banorët e Lozanës të moshës 70 vjeç e lart.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *