Spitali i Gjenevës hap një qendër për të trajtuar obezitetin në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Javën e ardhshme, spitali HUG i Gjenevës do të hapë një qendër të fokusuar në obezitetin e të rriturve dhe fëmijëve, raportoi RTS.
Sipas spitalit, njerëzit me obezitet vuajnë nga një sërë sëmundjesh dhe qendra e re synon të bashkojë trajtimet për panopolin e sëmundjeve që lidhen me gjendjen, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
Ndërsa obeziteti është një problem fizikisht i dukshëm, ai është vetëm maja e ajsbergut, tha profesori Zoltan Pataky, bashkëdrejtor i qendrës së re. Ne duhet ta trajtojmë pacientin globalisht dhe të përpiqemi të kuptojmë arsyet themelore të peshës së tepërt në vend që të fokusohemi vetëm në peshën e tyre.
Sipas Pataky-t ne duhet të ndryshojmë qasjen. Qendra do të ofrojë një program të integruar që bashkon një sërë specialistësh në kirurgji, dietë dhe madje edhe terapi arti. Përveç kësaj, qendra synon të trajnojë profesionistë shëndetësorë në këtë fushë dhe të promovojë kërkime se si të parandalohet dhe trajtohet obeziteti.
Gjatë 30 viteve të fundit numri i njerëzve me obezitet në Zvicër është dyfishuar. Përveç atyre me obezitet, tani ka po aq edhe mbipeshë. Sipas HUG, obeziteti është një nga sfidat më të mëdha të shëndetit publik të shekullit të 21-të.
Në vitin 2017, 39% e meshkujve në Zvicër ishin mbipeshë ose obezë (12%). Tek femrat të njëjtat përqindje ishin 33% dhe 10%. Ndër meshkujt e moshës 65 dhe 74 vjeç, grupi më i prekur i Zvicrës, 66% ishin ose mbipeshë (48%) ose obezë (18%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *