Shpërndaje lajmin

Me vendndodhjen e tij të thjeshtë në kufirin e Gjermanisë dhe Francës, Bazeli është i destinuar të jetë i hapur ndaj botës.
Por gjeografia nuk është e vetmja gjë që e ka kthyer Bazelin, një qytet historik me një popullsi prej 195,000 banorësh, në një qendër multikulturore. Ekziston gjithashtu fakti se sektori i saj i madh farmaceutik – duke përfshirë gjigantë si Roche dhe Novartis – është një magnet për profesionistët nga e gjithë bota, shkruan The Local, pwrcjell albinfo.ch.
Ky bashkim i vendasve dhe të huajve i dha Bazelit përshkrimin e “zviceranëve por të ndryshëm”, i cili kap mjaft mirë frymën unike të qytetit, pasi ndërthur pa probleme zakonet dhe traditat e tij të vjetra – si festivali i tij i famshëm Fasnacht.
Kjo është ajo që ne dimë për popullsinë ndërkombëtare të Bazelit:
Pak më shumë se 36 për qind e banorëve të Bazelit janë të huaj – mbi 70,000 njerëz – kryesisht nga Gjermania, Franca, Italia, Portugalia, Spanja dhe vendet e Evropës Lindore.
Në total, banorë të huaj nga më shumë se 190 vende të ndryshme jetojnë në Bazel.
Ndërsa gjuha zvicerane-gjermanisht (ose më mirë, versioni i saj lokal i quajtur Baaseldytsch) është gjuha kryesore këtu, pak më shumë se 12.1 përqind e banorëve janë folës amtare anglisht, pwrcjell tutje albinfo.ch.
Prania e shoqatave anglofone si Klubi i Grave Amerikane, Dhoma e Tregtisë Britanike/Zviceriane, Grupi Pantonime Angleze, Grupi i Teatrit në Gjuhën Angleze Semi-Rreth dhe disa të tjera, tregon se anglishtja është e gjallë dhe mirë në qytet.
Të huajt
Është e qartë se të huajt kënaqen duke jetuar në Bazel, sepse në vitin 2022 qyteti u rendit ‘qyteti më i mirë i Zvicrës për emigrantët’ nga InterNations.
Pjesëmarrësit e sondazhit shprehën më shumë kënaqësi me financat e tyre personale – në fakt, në këtë kategori të veçantë, qyteti renditet i dyti në mbarë botën, me 80 përqind të të anketuarve të kënaqur me këtë aspekt të jetës së tyre, kundrejt 60 përqind globalisht.
Ata gjithashtu mendojnë se të ardhurat e tyre të disponueshme të familjes “mjaftojnë për të bërë një jetë të rehatshme jashtë vendit”, zbuloi sondazhi. Kjo do të thotë se 68 për qind e të huajve të Bazelit kanë më shumë se mjaftueshëm para, kundrejt 45 për qind në nivel global.
Shumica dërrmuese – 90 përqind – e të huajve të Bazelit janë gjithashtu të kënaqur me mjedisin urban, (kundrejt 67 përqind globalisht), dhe kur bëhet fjalë për mjedisin natyror, 98 përqind e banorëve të Bazelit janë të kënaqur me mjedisin e tyre, kundrejt 83 përqind globalisht.
Në Indeksin e Punës jashtë vendit, Bazel renditet i pari në Nënkategorinë e Pagave dhe Sigurisë së Punës, dhe 79 përqind e pjesëmarrësve mendojnë se paguhen në mënyrë të drejtë për punën e tyre (kundrejt 62 përqind globalisht). Më shumë se 81 për qind thonë gjithashtu se kalimi në Bazel ka përmirësuar perspektivat e tyre për karrierë, krahasuar me 60 për qind në nivel global.
“Në fund, Bazeli është qyteti me nivelin më të lartë të kënaqësisë së përgjithshme të punës” nga të gjitha qytetet e anketuara – 86 përqind e vlerësojnë këtë faktor në mënyrë të favorshme, kundrejt 64 përqind globalisht.
Ku zgjedhin të jetojnë të huajt e Bazelit?
Një pengesë e Bazelit është kostoja e lartë e jetesës, duke përfshirë qiratë (që nuk është asgjë e pazakontë për Zvicrën).
Duke qenë se qyteti dhe kantoni kufizohen në mënyrë të përshtatshme me dy vende, disa njerëz zgjedhin të vendosen “jashtë vendit”, por mjaft afër punës së tyre – si p.sh. komunitetet e afërta të St. Louis në Francë ose Lörrach në Gjermani.
Ata që preferojnë të qëndrojnë në Zvicër brenda një transporti të lehtë (transport publik) udhëtojnë për në Bazel, si Liesthal në Baselstadt dhe Olten në kantonin Solothurn.
Të tjerë preferojnë të shpenzojnë më shumë, por të jetojnë më afër qytetit – për shembull, në Riehen ose Bettingen, ose pikërisht në zemër të qytetit në lagje të njohura si Gundeldingen dhe Bachletten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *