Statusi S për ukrainasit: A është racizëm?

Shpërndaje lajmin

Ndërsa refugjatëve ukrainas u jepet një status special S, duke u dhënë atyre të drejta për punësim, kujdes shëndetësor falas dhe përfitime të tjera, të njëjtat përfitime nuk u jepen refugjatëve nga kombet e tjera, përcjell albinfo.ch.
Një grup prej tyre u takuan në Bernë të hënën dhe shprehën zhgënjimin e tyre që nuk morën të njëjtat avantazhe si homologët e tyre ukrainas.
“Nuk e kuptojmë pse Zvicra nuk i trajton të gjithë personat që kanë nevojë për mbrojtje dhe viktimat e luftës në të njëjtën mënyrë”, thanë ata, duke theksuar se statusi S duhet të zbatohet edhe për azilkërkuesit nga vende të tjera të shkatërruara nga lufta si Siria dhe Afganistani.
“Ky trajtim i pabarabartë na lë të hutuar, të trishtuar dhe ngre pikëpyetje. Nëse nuk është diskriminuese apo raciste, si mund ta kualifikojmë?”, theksoi grupi.
Ministrja e Drejtësisë, Karin Keller-Sutter, i ka komentuar tashmë këto vërejtje kur ato u ngritën më parë, duke u përgjigjur se ukrainasit paraqesin një rast të jashtëzakonshëm, pasi ata janë — ndryshe nga disa azilkërkues të tjerë — kryesisht gra dhe fëmijë të vegjël, që do të thotë se ata kanë gjasa të kthehen në partnerët e tyre kur konflikti ka përfunduar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *