Stresi psikologjik ul fuqinë punëtore të shumicës së punëtorëve zviceran

0
Shpërndaje lajmin

Punonjësit zviceranë janë të ekspozuar ndaj stresit të madh psikologjik. Këtë e ndjejnë edhe punëdhënësit dhe ndodh shpesh që punonjësit të mungojnë për shkak të sëmundjeve mendore, shkruan swissinfo.
Humbjet nga puna për shkak të sëmundjeve mendore janë rritur me 20% në Zvicër vitin e kaluar, sipas një studimi të siguruesit Axa.
Mbi 30% e punonjësve ndihen të rraskapitur emocionalisht, sipas një komunikate të së hënës, përcjell albinfo.ch.
Krahas faktorëve të stresit shëndetësor, social-politik dhe social, një rol që nuk duhet nënvlerësuar në stresin në punë ka luajtur edhe mungesa aktuale e fuqisë punëtore.
Thuhet se nëse vendet e lira të punës në një kompani nuk plotësohen, presioni ndaj punonjësve ekzistues rritet ndjeshëm. Pasojat e mbingarkesës janë shpesh mungesa të lidhura me stresin nga puna.
Siç tregojnë rezultatet e studimit të studimit të këtij viti të tregut të punës AXA, përqindja e NVM-ve që u prekën ndjeshëm nga dështimet për shkak të sëmundjeve mendore në vitin 2022 u rrit nga 21 në 26% krahasuar me një vit më parë, ndërsa përqindja e atyre që nuk u prekën fare ra nga 41 në 36%.
Sipas raportit, përqindja e të anketuarve që janë të mendimit se frekuenca e mungesave për shkak të problemeve psikologjike është rritur në pesë vitet e fundit është rritur gjithashtu: pothuajse një e katërta e SME-ve (24% kundrejt 17% një vit më parë) kanë mungesa më shumë ose të konsiderueshme të rritura, pak më shumë se gjysma i vlerësojnë mungesat si konstante.
Për studimin Axa, instituti kërkimor Sotomo anketoi 301 SME zvicerane me pesë ose më shumë punonjës nga Zvicra gjermano-folëse dhe frëngjisht-folëse.
Të dhënat u mblodhën nga 21 shkurti deri më 1 mars 2023 përmes panelit të kompanisë AmPuls.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *