Studim: Gratë që punojnë në punët tradicionale të meshkujve, e kanë të vështirë të gjejnë partnerë

0
Shpërndaje lajmin

Pamja, karakteri, planifikimi familjar dhe karriera: njerëzit u kushtojnë vëmendje karakteristikave të ndryshme kur zgjedhin një partner. Në një studim nga ekipi i udhëhequr nga Lena Hipp, profesoreshë e sociologjisë në Universitetin e Potsdamit, u ekzaminua ndikimi i zgjedhjes së karrierës në shanset për takime të burrave dhe grave. Studimi vlerësoi të dhënat nga mbi 1.6 milionë gjermanë. Rezultatet tregojnë se femrave dhe meshkujve u pëlqen të takohen sipas “roleve gjinore tradicionale”.
“Studimi tregon se karriera që zgjedhim ndikon se sa tërheqës jemi për partnerët e mundshëm të seksit të kundërt. Për shembull, burrat në profesione tipike mashkullore kanë shanse më të mira në tregun e takimeve sesa burrat në profesione që tradicionalisht priren të zgjedhin gratë”, thotë Lena Hipp.
“Gratë që kanë karriera tipike femra, si ato në arsim dhe shërbime sociale, kanë më shumë gjasa të jenë në një lidhje dhe të kenë më shumë sukses në aplikacionet e takimeve. Është më e vështirë për gratë që punojnë në profesione atipike gjinore, si inxhiniere apo inxhiniere mekatronike, të gjejnë dikë. Më befasoi, sepse rolet gjinore kanë ndryshuar në dekadat e fundit”, shton ajo.
Sipas saj, kjo ka të bëjë me “argumentin e parave që shumë punë tradicionale të burrave janë ende më të paguara se punët e grave. Kjo e bën më pak tërheqëse për burrat që të punojnë në punë tipike femrash dhe më pak tërheqëse për gratë që të zgjedhin këta burra si partnerë”. /20minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *