Studim: Ilaqet kundër depresionit mund të shkaktojnë ‘tronditje emocionale’

0
Shpërndaje lajmin

Ilaqet kundër depresionit të përdorura gjerësisht shkaktojnë “tronditje emocionale”, sipas një studimi që ofron njohuri të reja se si mund të funksionojnë ilaçet dhe efektet e tyre anësore të mundshme.
Studimi zbuloi se vullnetarët e shëndetshëm u bënë më pak të përgjegjshëm ndaj reagimeve pozitive dhe negative pasi morën një ilaç selektiv të frenimit të rimarrjes së serotoninës (SSRI) për tre javë. “Të mpirë” e emocioneve negative mund të jetë pjesë e mënyrës se si ilaçet i ndihmojnë njerëzit të shërohen nga depresioni, por gjithashtu mund të shpjegojë një efekt anësor të zakonshëm.
Autorja e lartë e veprës, Prof Barbara Sahakian e Universitetit të Kembrixhit, tha: “Në një farë mënyre, kjo mund të jetë pjesërisht se si funksionojnë. Ata largojnë një pjesë të dhimbjes emocionale që ndjejnë njerëzit që përjetojnë depresion, por për fat të keq duket se ata gjithashtu heqin një pjesë të kënaqësisë.”
Gjetjet mund t’i ndihmojnë pacientët të bëjnë zgjedhje më të informuara për mjekimin e tyre, tha ajo, por shtoi se “nuk ka dyshim se ilaqet kundër depresionit janë të dobishëm” për shumë pacientë.
Sipas NHS më shumë se 8.3 milionë pacientë në Angli morën një ilaç antidepresiv në 2021-2022. SSRI-të janë ndër më të përdorurit dhe janë efektivë për shumicën, edhe pse jo të gjithë, pacientët.
Disa njerëz që marrin ilaçe raportojnë se ndjehen të mërzitur emocionalisht ose nuk i shohin më gjërat si të këndshme, me një studim që sugjeron se kjo vlen për 40-60% të njerëzve që marrin ilaçin. Megjithatë, ka qenë e paqartë nëse kjo simptomë është një efekt anësor i drogës apo një simptomë e depresionit.
Puna e fundit sugjeron se vetëm droga mund të prodhojë zbehje emocionale. Në studimin e botuar në revistën Neuropsychopharmacology, 66 vullnetarëve iu dha ose ilaçi SSRI, escitalopram ose një placebo për të paktën 21 ditë përpara se të bënin një sërë testesh njohëse.
Pothuajse në të gjitha testet, përfshirë ato që vlerësojnë vëmendjen dhe kujtesën, ilaçi nuk bëri asnjë ndryshim. “Droga nuk po i bën asgjë negative njohjes – nga ky këndvështrim është shumë e mirë,” tha Sahakian./TheGuardian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *