Studimi zbulon se në cilin kanton të Zvicrës, beqarët fitojnë më shumë

0
Shpërndaje lajmin

Instituti për Politikat Ekonomike Zvicerane (IWP) në Universitetin e Lucernit, analizoi taksat, detyrimet dhe qiratë në Zvicër. Për ta bërë këtë, IWP ekzaminoi të dhënat nga të gjitha 2,148 komunat zvicerane për profile të ndryshme të taksapaguesve.
20 Minutes tregon kostot aktuale të qirasë dhe taksave për beqarët pa fëmijë.
50.000 franga, paga bruto
Kushdo që fiton 50,000 franga si beqar, paguan më shumë taksa në Schelten (BE) – 13% të pagës së tyre. Barra tatimore është më e ulëta në Zug – dy për qind, megjithatë, në këtë grup pagash shumica e parave shkojnë për qira.
Renditja tregon se sa përqind e pagës mbetet pas shpenzimeve të detyrueshme.

Samedan (GR), neto në dispozicion pas taksave, detyrimeve dhe qirasë si përqindje e të ardhurave bruto: 13.8%
Këlni (GE), neto në dispozicion: 13.9%
Bever (GR), neto në dispozicion: 14.3%

Sa më larg qytetit dhe qendrës, aq më shumë mbeten pagat. Parajsa financiare me një rrogë prej 50,000 frangash është në kantonin Vaud:

Fontaines-sur-Grandson (VD), neto në dispozicion: 57.3%
Mauborget (VD), neto në dispozicion: 57.3%
Tévenon (VD), neto në dispozicion: 57.2%

 
80.000 franga, paga bruto
Paga mesatare bruto në Zvicër është 80,000 franga. Ferri financiar është gjithashtu në këtë klasë pagash në Graubünden – për shkak të qirave të larta.
“Edhe me një apartament të vogël, çmimet mesatare për metër katror janë të larta në rajonet e pushimit. Ka disa arsye për këtë, të tilla si shtëpitë e dyta, mysafirët e huaj dhe furnizimi i kufizuar”, thotë Przemyslaw Brandt nga IWP, shkruan 20minuten.

Samedan (GR), neto në dispozicion: 30.9%
Bever (GR), neto në dispozicion: 31.7%
Silvaplana (GR), neto në dispozicion: 32.1%

Në këtë klasë pagash, komunitetet Himmel po lëvizin nga skaji pak më shumë drejt mesit të Zvicrës. Është më e lirë në Zvicrën qendrore, veçanërisht për shkak të taksave.
“Mesi i Zvicrës është mesi i mirëqenies financiare”, thotë Brandt. Në disa komunitete në Aargau dhe St. Gallen, megjithatë, më shumë nga pagat mbeten për shkak të qirave më të ulëta:
 

Auenstein (AG), neto në dispozicion: 58.5%
Thalheim (AG), neto në dispozicion: 58.5%
Ebnat-Kappel (SG), neto në dispozicion: 58.4%

130,000 franga, paga bruto
Edhe në klasën e pagave prej 130,000 frangash, Graubünden mbetet një ferr financiar:

Samedan (GR), neto në dispozicion: 42.5%
Bever (GR), neto në dispozicion: 43.6%
Tannay (VD), neto në dispozicion: 43.7%

Megjithatë, taksat tani po dominojnë gjithnjë e më shumë barrën financiare sesa qiratë. Përveç disa komunave në Schwyz, komunat në kantonet e Lucernit dhe Appenzell-Innerrhoden janë gjithashtu tërheqëse në këtë grup pagash.
Muotathal (SZ), neto në dispozicion: 63.1%
Zuzwil (SG), neto në dispozicion: 62.6%
Silenen (UR), neto në dispozicion: 62.4 %
Një milion franga, paga bruto
Si një milioner me të ardhura të vetme, qiratë mesatare janë relativisht të parëndësishme në krahasim me taksat. Barra tatimore është më e lartë në Gjenevë. Pas zbritjes së të gjitha taksave, detyrimeve dhe kostove të qirasë, pothuajse gjysma e milionit është larguar përsëri në liqenin e Gjenevës:

Avully (GE), neto në dispozicion: 51.7%
Chance (GE), neto në dispozicion: 51.7%
Avusy (GE), neto në dispozicion: 51.8 %

Vendi më i lirë për të jetuar është në Zvicrën Qendrore, veçanërisht në kantonin Schwyz. Në fund, mbi dy të tretat e pagës mbeten në portofolin tuaj:

Freienbach (SZ), disponueshmëria neto: 72%
Feusisberg (SZ), neto në dispozicion: 71.8%
Wollerau (SZ), neto në dispozicion: 71.4%, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *