Studiuesit japin këshillën: Ky produkt rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme

Share

Studimi i fundit mbi mishin e kuq dhe të përpunuar zbuloi se këto ushqime rrisin rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe enëve të gjakut. Studimi zbuloi gjithashtu se mishi rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme.

Këto zbulime të fundit mund të duket se kundërshtojnë një studim të mëparshëm botuar në vjeshtë në Analet e Mjekësisë së Brendshme  që bëri tifozët e mishit të brohorisnin. Ky studim raportoi se studiuesit nuk mund të thoshin me siguri se ngrënia e mishit të kuq ose mishi i përpunuar shkaktoi kancer, diabet tip 2 ose sëmundje të zemrës.

Ky studim u lajmërua nga shumë si një dritë jeshile për të ngrënë ato ushqime pa u përdorur. Por shumë studime që erdhën më parë gjetën lidhje midis mishit të kuq dhe të përpunuar dhe dëmtimeve shëndetësore. Dhe organizata të mëdha shëndetësore, të tilla si Shoqata Amerikane e Zemrës dhe Shoqata Amerikane e Kancerit, ishin të shpejtë për të rekomanduar kundër mbushjes së suxhukut dhe mishit të tjerë në dietën tuaj. Në vitin 2015, një rishikim i dëshmive i Organizatës Botërore të Shëndetësisë arriti në përfundimin se mishi i përpunuar është një substancë e provuar që shkakton kancer dhe se mishi i kuq ka të ngjarë të jetë gjithashtu.

Hulumtimi i ri përfshiu gjashtë studime të mundshme për gati 30,000 të rritur. Një gjykim i ardhshëm është ai që ndjek njerëzit me kalimin e kohës dhe mbledh periodikisht të dhëna për shëndetin e tyre. Në këtë rast, pjesëmarrësit u ndoqën deri në 30 vjet. Studiuesit zbuluan se ata që hanin vetëm dy porcione mish të përpunuar në javë kishin një rrezik 7% më të lartë të sëmundjes së zemrës dhe goditjes në tru. Mishi i përpunuar përfshin mish ushqimesh, qen të nxehtë, bratëurst, sallam dhe proshutë. Njerëzit që hëngrën dy ose më shumë racione të mishit të kuq të papërpunuar – të tilla si viçi ose mishi i derrit – kishin një rrezik 3% më të lartë të sëmundjes së zemrës dhe goditjes në tru.

Ngrënia e dy ose më shumë racioneve në javë me mish të kuq ose mish të përpunuar shoqërohej me një rritje të rrezikut prej 3% të vdekjes gjatë studimit. Peshqit dhe shpendët nuk ishin të lidhur me një rrezik më të lartë të ngordhjes. Sa më shumë mish të kuq dhe të përpunuar të hanin njerëzit, aq më i madh ishte rreziku i tyre për sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe vdekje të parakohshme, tha Allen./ CNA.al


Share

Komente