Shpërndaje lajmin

Një tjetër listë e “zezë” është publikuar nga Departamenti Amerikan i Shtetit, i cili ka shpallur non-grata disa nga figurat më të njohura politike të Ballkanit, mes tyre ka dhe shqiptarë.
Kush janë zyrtarët e lartë të Ballkanit që nuk do të shkelin më në SHBA?
I pari në listën e Departamentit të Thesarit që është shpallur non-grata është ish-kryeministri i Maqedonisë së Veriut Nikola Gruevski, i cili sipas DASH është dënuar dhe mbetet i dyshuar në shumë raste të korrupsionit dhe është akuzuar për shpërdorim detyre, pastrim parash dhe vepra të tjera që lidhen me kohën e tij si kryeministër i Maqedonisë së Veriut nga viti 2006 deri në vitin 2016.
 
Në vendimin e DASH për ish-kryeministrin maqedonas thuhet se: Gruevski ishte caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose për përfshirje të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në, korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë korrupsionin nga, në emër, ose të lidhur ndryshe me një qeveri në Ballkanin Perëndimor, ose një qeveri aktuale ose të mëparshme zyrtar në çdo nivel të qeverisjes në Ballkanin Perëndimor, siç është shpërdorimi i aseteve publike, shpronësimi i aseteve private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet. I.C.I.C. KFT ishte caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë në pronësi apo kontroll të Gruevskit.
Ndërkohë në “listën e zezë” të DASH ka përfunduar edhe ish-kreu i inteligjeëncës në Maqedoninë e Veriut, Sasho Mijalkov. Mijalkov dyshohet se ishte përfshirë në një skemë të manipulimit të votave dhe një operacion të gjerë përgjimi të paligjshëm që synonte 20,000 njerëz, duke përfshirë politikanë të opozitës, gjyqtarë dhe gazetarë, që siguroi përfitime politike dhe ekonomike dhe që nxiti një krizë politike dyvjeçare në vend duke zbuluar qeverinë e supozuar. ndërhyrje në gjyqësor, kontroll mbi disa media dhe ndërhyrje në zgjedhje.
Ndërkohë non-grata ëhjstë shpallur edhe ish-presidenti i shtetit të përbashkët të Serbisë dhe Malit të Zi, Svetozar Maroviç.
Në raportin e DASH thuhet se: Maroviç ishte caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës për, ose bashkëpunëtor në, ose përfshirje direkt ose indirekt në, korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë korrupsionin nga, në emër, ose të lidhur ndryshe me një qeveri në Ballkanin Perëndimor, ose një qeveri aktuale ose të mëparshme zyrtar në çdo nivel të qeverisjes në Ballkanin Perëndimor, siç është shpërdorimi i aseteve publike, shpronësimi i aseteve private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet. Maroviç ka qenë pjesë e partisë së Gjukanoviç.
Ndërkohë që në Bosnje hercegovinë pas përcaktimeve të Thesarit më 5 janar 2022 të Milorad Dodik dhe një entiteti biznesi nën kontrollin e tij, OFAC caktoi sot dy aktorë të tjerë të korruptuar boshnjakë.
I pari është Asim Sarajliç, i cili është një anëtar i parlamentit të Bosnje dhe Hercegovinës (BiH) dhe ishte deri vonë një zyrtar i lartë i Partisë së Veprimit Demokratik (SDA) në BiH. Sarajliç është subjekti famëkeq i “aferës Asim”, një skandal politik korrupsioni në të cilin Sarajliç u kap duke premtuar se do t’i siguronte një vend pune gruas së një delegati të partisë në këmbim të një votimi të kërkuar për një post politik. Sarajliç është paditur për vepra të tjera, duke përfshirë shpërdorimin e detyrës dhe shitjen e ndikimit.
Sarajliç ka abuzuar gjithashtu me pozitën e tij në lidhje me BH Telecom, një ndërmarrje e madhe shtetërore e BiH. Në këtë cilësi, Sarajlic pranoi personalisht pagesën nga aplikantët për punë në këmbim të pozitave, dhe përndryshe ushtroi ndikim të jashtëzakonshëm në procesin e punësimit. Si pjesë e këtij aktiviteti, Sarajlic rekomandoi kandidatë të cilët thuhet se ishin shumë të nënkualifikuar, duke dëmtuar integritetin e kompanisë.
Sarajlic ishte caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose për përfshirje të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në, korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë korrupsionin nga, në emër, ose të lidhur ndryshe me një qeveri në Ballkanin Perëndimor, ose një qeveri aktuale ose të mëparshme zyrtar në çdo nivel të qeverisjes në Ballkanin Perëndimor, siç është shpërdorimi i aseteve publike, shpronësimi i aseteve private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet.
Gjiothashtu non-grata është shpallur edhe Gordana Tadiç, e cila shërbeu si Kryeprokurore e Prokurorisë së Shtetit të BeH nga viti 2019 deri në vitin 2021. Në vitin 2021, ajo u hoq zyrtarisht nga posti i saj nga Këshilli i Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial pas dështimit të saj për t’i caktuar çështjet prokurorëve përmes një rasti të automatizuar sistemi i shpërndarjes i krijuar për të parandaluar vendimet e caktimit të prokurorit bazuar në arsye personale ose politike. Përveç kësaj, Tadiç thuhet se përdori pozicionin e saj si Kryeprokurore për të promovuar interesat e saj personale dhe familjare. Për më tepër, ajo dyshohet se ka mbledhur tarifat shtetërore të strehimit përmes një kontrate fiktive.
Tadiç ishte caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor, ose për përfshirje të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në veprime ose politika që minojnë proceset ose institucionet demokratike në Ballkanin Perëndimor./
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *