Të rriturit vuajnë nga stresi financiar, pse ndodh kjo

0
Shpërndaje lajmin

Të paktën gjysma e të rriturve në një sërë ekonomish të mëdha raportojnë se janë të stresuar për financat e tyre personale dhe thonë se inflacioni është një nga arsyet kryesore.
Një numër i konsiderueshëm thonë gjithashtu se ndihen më keq financiarisht se prindërit e tyre dhe janë pesimistë për të ardhmen financiare të fëmijëve të tyre. Të dhënat janë rezultat i Anketës Ndërkombëtare të Sigurisë Financiare të Parave, e kryer nga SurveyMonkey, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.
Në SHBA, Australi, Spanjë dhe Meksikë, rreth 70% e të rriturve thanë se ishin ‘shumë ose disi të stresuar’ për paratë. Përqindja u ul pak në 63% në Mbretërinë e Bashkuar, 57% në Gjermani, 55% në Zvicër dhe afërsisht gjysma e njerëzve në Singapor dhe Francë.
Në të gjithë ato vende, midis gjysma dhe dy të tretat e njerëzve thanë se e konsideronin veten pjesë të klasës së mesme – përveç në Mbretërisë së Bashkuar, ku ishte një 37%.
Gjysma e të rriturve në Australi, Gjermani dhe Britani të Madhe thanë se ishin më keq se sa pesë vjet më parë. Ndërkohë, nga vendet e anketuara, vetëm të rriturit në Singapor dhe Meksikë kishin më shumë gjasa të thoshin se ishin më mirë financiarisht se prindërit e tyre. Inflacioni u përmend gjerësisht si burim i stresit financiar, së bashku me mungesën e kursimeve, paqëndrueshmërinë ekonomike dhe rritjen e normave të interesit. Studimi i 4342 të rriturve u krye gjatë muajit mars të këtij viti.
Shëndeti i ekonomisë globale, megjithëse i heshtur në disa fusha, nuk po reflektohet në perceptimet e një personi mesatar. Pavarësisht performancës së ekonomisë së shkruar, afërsisht gjysma e të rriturve janë të stresuar për financat e tyre personale në çdo vend.
Rritja ekonomike globale po ngadalësohet, por shumica e ekonomive të zhvilluara kanë shmangur recesionet që ishin parashikuar në mes të inflacionit të lartë dhe rritjes së normave të interesit. Tregjet e punës kanë rezultuar elastike, por sondazhe të shumta kanë sugjeruar një ndjenjë të zymtë midis konsumatorëve të cilët janë goditur rëndë nga rritja e çmimeve në faturat shtëpiake dhe mallrat e përditshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *