December 1, 2021

Të shkosh në shtrat para orës 22:00 mund të përmirësojë shëndetin e zemrës

Shpërndaje lajmin

Po sikur të mjaftonte gjumi herët për të përmirësuar shëndetin e zemrës? Në çdo rast, këtë sugjeron një studim i ri i studiuesve britanikë.

Të shkosh në shtrat para orës 22:00 mund të përmirësojë shëndetin e zemrës.

Me ritmin e shpejtë të jetës moderne, mund të jetë e vështirë të shkosh në shtrat në të njëjtën kohë çdo natë. Por një studim i ri ka nxjerrë në pah rëndësinë e një orari të rregullt të gjumit, si dhe të gjumit midis orës 22:00 dhe 23:00, si një mënyrë për të mbrojtur shëndetin e zemrës.

Për këtë studim, shkencëtarët ekzaminuan lidhjen midis kohës së gjumit dhe sëmundjeve të zemrës me një kampion prej më shumë se 88,000 të rriturish me një moshë mesatare 61 vjeç. Të dhënat për fillimin e gjumit dhe kohën për t’u zgjuar u mblodhën gjatë shtatë ditëve duke përdorur një përshpejtues të vendosur në kyçin e dorës. Pjesëmarrësit plotësuan gjithashtu pyetësorë dhe vlerësime demografike, fizike dhe të stilit të jetesës.

Gjatë një ndjekjeje pesëvjeçare, rreth katër për qind e pjesëmarrësve zhvilluan sëmundje kardiovaskulare dhe incidenca ishte më e larta tek ata, koha e gjumit të të cilëve ishte mesnatë ose më vonë dhe më e ulëta tek ata, fillimi i gjumit të të cilëve ishte midis orës 22:00 dhe 22:59.

Duke reaguar ndaj gjetjeve, Dr David Plans, nga Universiteti i Exeter, vuri në dukje se ata sugjerojnë se gjumi i hershëm ose i vonë ka më shumë gjasa të prishë orën e trupit, me pasoja negative për shëndetin kardiovaskular.

“Studimi ynë tregon se koha optimale për të fjetur është në një pikë specifike të ciklit 24-orësh të trupit dhe se devijimet mund të jenë të dëmshme për shëndetin. Koha më e rrezikshme ishte pas mesnatës, potencialisht sepse mund të zvogëlojë gjasat për të parë dritën e mëngjesit, e cila rivendos orën e trupit, “komentoi ai, përpara se të vazhdonte,” Edhe pse rezultatet nuk tregojnë një lidhje shkakësore, koha e gjumit doli si një faktor i mundshëm i rrezikut kardiak, i pavarur nga faktorët e tjerë të rrezikut dhe karakteristikat e gjumit. Nëse rezultatet tona konfirmohen nga studime të mëtejshme, sinkronizimi i gjumit dhe higjiena bazë e gjumit mund të jenë një qëllim i lirë i shëndetit publik për reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës”./


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *