Temperaturat më të larta dhe të ulëta të regjistruara në Tokë

0
Shpërndaje lajmin

Çdo vit, luhatjet e motit bëhen më të vështira për t’u parashikuar: nuk e dini kurrë se kur do të vijë vapa dhe kur do t’i lërë radhë papritur të ftohtit.
Megjithatë, luhatjet e paparashikueshme të temperaturës nuk janë të reja për askënd, ato janë vërejtur për disa shekuj, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.
Temperaturat më të larta në Tokë
Rekordi absolut për temperaturën maksimale të ajrit u regjistrua më 10 korrik 1913 në Shtetet e Bashkuara, në fermën Furnace Creek në Luginën e Vdekjes në Kaliforni. Më pas u ngroh deri në +56,7 gradë Celsius.
Deri kohët e fundit, shifrat nga 13 shtatori 1922 në qytetin libian El Azizia konsideroheshin si rekord – aty temperatura dyshohet se arriti +58.2 gradë.
Megjithatë, pothuajse një shekull më vonë, Organizata Botërore Meteorologjike shqyrtoi në detaje rezultatet e këtij studimi dhe zbuloi se gjatë gjithë kësaj kohe matjet ishin të gabuara.
Në fakt, tre ditët më të nxehta të regjistruara nuk janë shumë prapa njëra-tjetrës. Më 7 korrik 1931, në Tunizi u regjistruan +55 gradë Celsius.
Dhe më 20 korrik 2016 në Kuvajt + 54 °. Jo shumë larg nga rekordi i temperaturës së Rusisë: 12 korrik 2010 në stacionin e motit Utta në Kalmykia, matjet treguan +45.4 °.
Ndërsa temperatura rekord për Antarktidën është +20.7 Celsius.
Temperaturat më të ulëta në Tokë
Rekordi absolut për temperaturën minimale të ajrit nuk është gjithashtu aq i thjeshtë. Më parë, ajo i përkiste treguesve të 21 korrikut 1983 në stacionin kërkimor të Antarktikut Vostok: sipas vëzhgimeve të studiuesve, temperatura ra në -89.2 gradë.
Por në vitin 2004, ky rekord u tejkalua pranë Kupolës Fuji. Sipas të dhënave satelitore, ishte edhe më ftohtë -91.2 ° C.
Sidoqoftë, disa shkencëtarë besojnë se nuk është plotësisht e saktë të nxirret një përfundim i paqartë në lidhje me të dhënat bazuar në informacionin satelitor.
Por hendeku midis vendit të parë dhe pretendentëve më të afërt është shumë më i dukshëm. Në sfondin e dy rekordeve të Antarktidës, shifrat e mbetura nuk duken aq të tmerrshme.
Më 22 dhjetor 1991, në Grenlandë u regjistruan -69.6°C. Në vitin 1892, në territorin e Yakutisë së sotme u mat -67.7 gradë Celsius. Dhe tetëdhjetë vjet më vonë, në fshatin e vogël të Ust-Shchuger, goditën 58.1 gradë ngrica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *