Terrorizëm, “Zvicra duhet të përdorë të dhënat e pasagjerëve”

0
Shpërndaje lajmin

Zvicra duhet të jetë në gjendje të përdorë të dhënat e pasagjerëve ajrorë për të luftuar terrorizmin dhe krimin. Këshilli Federal është i bindur për këtë dhe ka nisur një procedurë konsultimi, deri më 31 korrik të vitit të ardhshëm, për ligjin për të dhënat e pasagjerëve ajrorë (LDPA), përcjell albinfo.ch.
PNR-të nuk përdoren
Kur rezervoni një fluturim, linjat ajrore mbledhin, edhe në Zvicër, informacione në lidhje me pasagjerin individual brenda një grupi të dhënash (i ashtuquajturi Regjistrimi i emrit të pasagjerit, shkurt PNR) i cili përfshin informacione të tilla si emri, mbiemri, adresa, numri i telefonit, krediti. numri i kartës ose PayPal. Aktualisht, 62 vende në mbarë botën e përdorin këtë mjet për të luftuar krimin e rëndë dhe terrorizmin, tregon një shënim i sotëm i qeverisë. Për të gjitha fluturimet drejt një vendi që përdor PNR (p.sh. BE, Shtetet e Bashkuara ose Kanada), linjave ajrore tani u kërkohet të kalojnë të dhënat e tyre të pasagjerëve tek autoritetet lokale. Nga ana e saj, Zvicra aktualisht nuk është në gjendje të përdorë të dhënat PNR pasi nuk ka një bazë ligjore përkatëse. Kjo është ajo që Këshilli Federal dëshiron të ndryshojë, pasi ekziston rreziku që personat që përbëjnë kërcënim për sigurinë publike të mund të hyjnë të pashqetësuar në Zvicër dhe në zonën Shengen. Zvicra, kujton deklarata, është një qendër e rëndësishme për trafikun ajror ndërkombëtar. Para pandemisë, vendi regjistroi mbi 58 milionë pasagjerë ajror në vit, përcjell tutje albinfo.ch.
Identifikon terroristët
Përdorimi i PNR është gjithashtu një detyrim ndërkombëtar: Këshilli i Sigurimit i OKB-së i kërkon komunitetit ndërkombëtar, në bazë të tri rezoluta, të krijojë sisteme kombëtare PNR. Këto rezoluta janë të detyrueshme edhe për Zvicrën, nënvizon Ekzekutivi. Miratimi i këtij mjeti është gjithashtu një kërkesë për Zvicrën për të qëndruar në Programin Amerikan të Heqjes së Vizave (VËP), një program që u lejon qytetarëve zviceranë të udhëtojnë në Shtetet e Bashkuara për turizëm ose biznes pa vizë. Të dhënat e PNR-së, thuhet në njoftimin për shtyp, bëjnë të mundur identifikimin e terroristëve apo personave që kanë kryer një krim tjetër të rëndë, përpara nisjes apo hyrjes së fluturimit të tyre në Zvicër. Në fakt, ato mund të gjurmohen, në kuadër të një hetimi policor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *