Thyerja e termometrit, sa i rrezikshëm është mërkuri (zhiva)?

0
Shpërndaje lajmin

Njerëzit priren ta lidhin merkurin me formën e tij të lëngshme të argjendtë siç gjendet në termometrat e vjetër. Por u përdor gjithashtu në çelsat elektrikë ose reletë që u ndërtuan në makina deri në mesin e shekullit të 20-të. Më vonë, ishin llambat fluoreshente dhe disa llamba të hershme të kursimit të energjisë.
Forma e lëngshme e merkurit është veçanërisht e rrezikshme sepse avullon në temperaturën e dhomës. Dhe kur avullohet, ai e mbush ajrin me atome të vogla, të padukshme të merkurit, të cilët janë edhe pa aromë dhe të tretshëm në vajra ose yndyrna.
Nëse avulli i merkurit thithet, ai absorbohet lehtësisht nga trupi, ku fillimisht futet në mushkëri dhe prej andej në gjak dhe në tru. Është një helm nervor që mund të shkaktojë çrregullime të gjumit, agjitacion dhe paralizë. Ekspozimi ndaj merkurit mund të shkaktojë një çrregullim neurologjik të quajtur erethism mercurialis, i cili mund të shkaktojë nervozizëm dhe depresion.
Edhe një termometër i prishur mund të çojë në helmim me merkur. Mund të jetë veçanërisht e rrezikshme në dhomën e fëmijëve nëse merkuri i lëngshëm depërton në çarje dhe qoshe dhe lihet i patrazuar për t’u avulluar.
Në Bashkimin Evropian, “instrumentet matëse” të merkurit si termometrat janë ndaluar prej kohësh. Në rajone të tjera, si Shtetet e Bashkuara dhe Azia, disa termometra me merkur përdoren ende në industri, por ato po hiqen gradualisht.
Ndërsa merkuri konsiderohet shumë helmues sot, mjekët në fund të shekullit të 19-të u dhanë pacientëve sasi të konsiderueshme të këtij elementi për të trajtuar pengesat e zorrëve.
Si avull, merkuri thithet si atome individuale dhe absorbohet shpejt nga mushkëritë ku fillojnë të zhvillohen efektet e tij helmuese. Megjithatë, nëse pini merkur, pothuajse asnjë prej tij qëndron në sistem dhe është më pak i rrezikshëm për shëndetin sesa nëse e thithni atë.
Por, cfare dhet të bëni, nëse ju thyhet një termometër në shtëpi?
Në fillim, largoni fëmijët dhe kafshët shtëpiake nga zona. Më pas, vishni doreza, merrni një qese letre dhe mblidhini copat me kujdes.
Ne asnjë rast, mos përdorni fshesën e korentit për të pastruar grimcat e termometrit.
Grimcat e mbledhura të mërkurit mblidhni me një fletë letre ose kartoni dhe hidhini në një qese tjetër letre dhe mbështilleni dhe futeni në një qese tjetër plastike.
Më pas sigurohuni që zona ku është thyer termometri është e pastër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *