Treguesit e varfërisë së të moshuarve në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Në Zvicër, shumica e njerëzve të moshës 65 vjeç e lart e vlerësojnë situatën e tyre financiare si pozitive. Të ardhurat e ulëta shpesh mund të plotësohen nga rezervat financiare. Megjithatë, ka dallime të mëdha brenda popullsisë së moshuar. Njerëzit me të ardhura familjare që përbëhen kryesisht nga pensionet nga shtylla e parë janë veçanërisht të pafavorizuar: ata shpesh kanë të ardhura të dobëta, rrallë kanë rezerva të pasurisë dhe gjithashtu e vlerësojnë situatën e tyre financiare si më negative se mesatarja e popullsisë së moshuar. Në rastin e njerëzve që jetojnë vetëm, personave pa kualifikim pas detyrimit dhe të huajve, ka edhe shenja kumulative se burimet financiare janë të pakta apo edhe të pamjaftueshme në pleqëri. Prandaj, varfëria në pleqëri është ende një problem për një pjesë të popullsisë së moshuar, përcjell albinfo.ch.
Në 50 vjetët e fundit përqindja e njerëzve të moshës 65 vjeç e lart në popullsinë zvicerane është rritur vazhdimisht (1970: 11.5%, 2021: 19.0%). Si rezultat, sigurimi social në pleqëri po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm. Në dy publikime mbi temën “varfëria në pleqëri” (2014 dhe 2020), FSO ka bërë një analizë të integruar të të ardhurave, konsumit dhe pasurive të popullsisë së moshuar në Zvicër. Treguesit e zgjedhur objektivë dhe subjektivë të situatës financiare të popullsisë së moshuar përditësohen tani çdo vit në formën e një spreadsheet Excel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *