January 26, 2022

Turkmenistan/ Presidenti urdhëron shuarjen e zjarrit nga “Portat e Ferrit”

Shpërndaje lajmin

Presidenti i Turkmenistanit ka dhënë urdhrin për shuarjen e menjëhershme të ” Portës së Ferrit ” , një nga atraksionet turistike më të njohura në vend .

Sipas CNN, presidenti Gurbanguly Berdymukhamedov urdhëroi mbulimin e flakëve tek “Porta e Ferrit”, një zjarr që digjet për gjysmë shekulli në një krater të madh gazi në shkretëtirë.

Zjarri do të shuhet për arsye mjedisore dhe shëndetësore, siç ka sqaruar ai në deklaratat televizive.

Sipas gjeologëve të vendit, ky është krateri i madh i gazit Darvaza që u formua në vitet 1960, por zjarri shpërtheu në vitet 1980.

pylh-kolasews3
pylh-kolasews4

Ka pasur përpjekje të shumta për të shuar flakët, duke përfshirë në vitin 2010 kur Berdymukhamedov ishte pikërisht ai që urdhëroi ekspertët të gjenin një mënyrë për të shuar flakët.

Krateri i madh i gazit vullkanik ndodhet në shkretëtirën Karakum. Sipas CNN, shkretëtira mbulon pothuajse 70% të Turkmenistanit me dunat e saj.

Në pjesën veriore dhe qendrore të shkretëtirës së madhe ndodhet krateri Darvaza , një hendek i madh që digjet për dekada, duke ushqyer flakët e tij me gaz natyror.

Nuk është rastësi që është pagëzuar “Portat e Ferrit”. Historia na tregon se në vitin 1971 gjeologët sovjetikë po shponin për naftë në mes të shkretëtirës, kur u përplasën me një fushë gazi.

Përçarja që ata shkaktuan bëri që toka të dridhej duke krijuar tre kratere të mëdhenj. Për të frenuar metanin që rrezikonte të lëshohej në atmosferë, përflitet se gjeologët vendosën t’i vënë flakën njërit prej kratereve: kraterit të Darvazës.

Që atëherë, ky krater i çuditshëm është bërë një nga atraksionet turistike më të vizituara. / /

 

pylh-kolasews2
pylh-kolasews5

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published.