UBS kishte një plan sekret për të marrë nën kontroll Credit Suisse

0
Shpërndaje lajmin

Kur një aksion bankar filloi në Credit Suisse në mesin e marsit 2023, UBS kishte tashmë një plan sekret për një blerje të mundshme të konkurrentit të saj, sipas Bloomberg.
Kur kryetari i UBS, Colm Kelleher, iu bashkua UBS-së në vitin 2022, ai trashëgoi një plan të hartuar nga ish-kryetari i bankës që në vitin 2020 se si mund të merrej Credit Suisse.
Kelleher ndërtoi planin me ndihmën e një grupi të vogël bankierësh nga Morgan Stanley, ish-punëdhënësi i tij, transmeton albinfo.ch.
Sipas Bloomberg, projekti ishte tepër sekret dhe pak në Morgan Stanley e dinin se për çfarë po punonin kolegët e tyre të lartë të bashkimeve dhe shërbimeve financiare me një rreth të ngushtë drejtuesish të UBS. Por përpjekjet e tyre nënkuptonin që kur depozituesit e Credit Suisse filluan të nxitonin për të tërhequr paratë e tyre në mesin e marsit, UBS ishte gati të dilte.
Më 15 mars 2023, kur Banka Kombëtare Zvicerane (SNB) i dha Credit Suisse një litar shpëtimi prej 50 miliardë CHF dhe qeveria zvicerane (Këshilli Federal) inkurajoi të dy bankat të bashkoheshin, UBS u kthye shpejt nga planifikimi në ekzekutim, përcjell tutje albinfo.ch.
Deri në fund të fundjavës në vijim, 16 miliardë CHF obligacione shtesë të nivelit 1 (AT1) ishin shënuar në zero dhe UBS kishte blerë një kompani me një vlerë kontabël prej 61 miliardë CHF1 për 3 miliardë CHF. Marrëveshja i la aksionarët e Credit Suisse me rreth 5 cent për çdo frang të vlerës kontabël.
Më 4 prill 2023, menaxhmenti i Credit Suisse u përball me aksionerët e zemëruar në mbledhjen e përgjithshme vjetore të kompanisë. Kërkimi i faljes së kryetarit të Credit Suisse, Axel Lehmann, për rënien e shpejtë të bankës dhe shitjen me zjarr, u provua e mjaftueshme që ai të qëndronte në detyrë me një diferencë të vogël – 55.67% e votave mbështetën qëndrimin e tij, raportoi RTS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *