Ulje e përfshirjes së të rinjve zviceranë në fushën politike

Shpërndaje lajmin

Të rinjtë në Zvicër po bëhen më pak të prirur për t’i vendosur shpresat e tyre në protestat e mëdha në rrugë, ka gjetur një sondazh, transmeton albinfo.ch.
Të dhënat nga instituti i kërkimit gfs.bern të publikuara të mërkurën tregojnë se në vitin 2022, numri i 15-25-vjeçarëve që thonë se politikanët duhet t’i marrin seriozisht lëvizjet e tilla ra nga 72% në 62%. Ndërkohë, numri i të rinjve që thonë se nuk e shohin qëllimin t’u bashkohen lëvizjeve të tilla u rrit nga 18% në 29%; ndërsa ata që mendojnë se protestat janë mënyra e vetme për të bërë ndryshime kanë rënë nga 52% në 36%.
Autorët e studimit, të porositur nga organizata e pjesëmarrjes rinore Easyvote, thanë se rezultatet duket se tregojnë një zbehje të entuziazmit politik të ndezur vitet e fundit nga lëvizja e klimës, greva e grave dhe pandemia Covid-19.
Kjo vërehet edhe në ngurrimin e shtuar të 15-25-vjeçarëve për t’u përfshirë politikisht në të ardhmen: vetëm 40% thonë se duan të aktivizohen politikisht në të ardhmen e afërt, ndërsa numri i atyre që përjashtojnë plotësisht angazhimin politik është dyfishuar që nga ajo kohë. 2017, në 28%, transmeton tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *