Vaksina duket se zgjat jetën e pacientëve me kancer agresiv të trurit

Shpërndaje lajmin

Vaksina e parë në botë për trajtimin e tumoreve kancerogjene vdekjeprurëse të trurit mund t’u japë pacientëve vite jete shtesë, ka përfunduar një provë klinike globale.
Një mjek i lartë i NHS, i cili ishte një nga hetuesit kryesorë të provës, tha se provat treguan se DCVax kishte rezultuar në mbijetesë të rritur “të habitshme” për pacientët.
Zbulimi mund të përfitojë 2500 njerëz në vit në MB, të cilët diagnostikohen me glioblastoma, forma më e zakonshme e kancerit të trurit dhe gjithashtu një nga më agresivët. Njerëzit me këtë sëmundje jetojnë mesatarisht vetëm 12-18 muaj pas diagnozës, disa edhe më pak.
Një pacient në studimin global multicentral me 331 persona jetoi për më shumë se tetë vjet pas marrjes së DCVax. Në Britani, 53-vjeçari Nigel French është ende gjallë shtatë vjet pasi e kishte atë.
“Rezultatet totale janë të habitshme”, tha prof. Keyoumars Ashkan, një neurokirurg në spitalin e King’s College në Londër, i cili ishte kryehetuesi evropian i gjykimit. “Rezultatet përfundimtare të kësaj sprove të fazës së tretë… ofrojnë shpresë të re për pacientët që luftojnë me glioblastomën”, shkruan TheGuardian, përcjell albinfo.ch.
Vaksina “u tregua se zgjaste jetën dhe interesant është kështu te pacientët që tradicionalisht konsiderohen të kenë prognozë më të dobët”, si p.sh. njerëzit e moshuar dhe njerëzit për të cilët operacioni nuk ishte një opsion, shtoi ai.
Nëse miratohet nga rregullatorët mjekësorë, DCVax do të ishte trajtimi i parë i ri në 17 vjet për pacientët me glioblastoma të sapodiagnostikuar dhe i pari në 27 vjet për njerëzit në të cilët ishte kthyer.
Studiuesit e provës zbuluan se pacientët e sapodiagnostikuar që kishin vaksinën mbijetuan mesatarisht 19.3 muaj, krahasuar me 16.5 muaj për ata që morën një placebo.
Pjesëmarrësit me glioblastomë të përsëritur që kishin pasur DCVax jetuan mesatarisht 13.2 muaj pas marrjes së tij, krahasuar me vetëm 7.8 muaj për ata që nuk e kishin bërë.
Në përgjithësi, 13% e njerëzve që e morën atë jetuan për të paktën pesë vjet pas diagnozës, ndërsa vetëm 5.7% e atyre në grupin e kontrollit e bënë këtë, sipas rezultateve të provës, të cilat u publikuan të enjten në Journal of the American Medical.
Vaksina është një formë imunoterapie,, në të cilën sistemi imunitar i trupit është i programuar për të gjurmuar dhe sulmuar tumorin. Është i pari i zhvilluar për të trajtuar tumoret e trurit, përcjell tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *