April 15, 2021
Shpërndaje lajmin

Pfizer ka njoftuar se ka nisur një provë klinike duke testuar vaksinën e saj Covid-19 në fëmijë të shëndetshëm 6 muaj deri në 11 vjeç, një hap vendimtar në marrjen e lejes rregullatore federale për të filluar vaksinimin e fëmijëve të vegjël dhe kontrollimin e pandemisë.

Pjesëmarrësit e parë në studim tashmë kanë marrë dozat e tyre, të cilat u zhvilluan në partneritet me prodhuesin e ilaçeve gjermane BioNTech, njoftoi Pfizer. Ai synon të regjistrojë 144 fëmijë në fazën e parë.

Për fazën e parë të provës, kompania do të identifikojë nivelin e dozave për tre grupmosha, midis 6 muajsh dhe 2 vjeç, 2 dhe 5 vjeç dhe nga 5 deri në moshën 11 vjeç. Fëmijët do të marrin një dozë prej 10 mikrogramë të vaksinës përpara se të lëvizin në mënyrë progresive në doza më të larta, tha Pfizer. Pjesëmarrësit gjithashtu kanë mundësinë të marrin doza 3 mikrogramë. Vaksina Covid për të rriturit kërkon dy doza që përmbajnë 30 mikrogramë në doze, transmeton Scan, përcjell albinfo.ch.

Studiuesit më pas do të vlerësojnë sigurinë dhe efektivitetin e niveleve të zgjedhura të dozës në fazën tjetër të provës, me pjesëmarrësit që zgjidhen rastësisht për të marrë vaksinën ose një placebo, tha kompania. Pas një ndjekje gjashtë-mujore, fëmijët që morën një placebo do të kenë mundësinë të marrin vaksinën, tha ajo.

“Pfizer ka përvojë të thellë në avancimin e provave klinike të vaksinave tek fëmijët dhe foshnjat dhe është e përkushtuar për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien e fëmijëve përmes provave klinike të menduara,” tha kompania në një deklaratë.

Studimet e provave klinike që testojnë vaksinën tek fëmijët, sistemet imune të të cilëve mund të përgjigjen ndryshe nga të rriturit, ende duhet të plotësohen.

Vaksinimi i fëmijëve është thelbësor për t’i dhënë fund pandemisë, thonë zyrtarët e shëndetit publik dhe ekspertët e sëmundjeve infektive. SHBA nuk ka gjasa të arrijë imunitetin e tufës ose kur mjaft njerëz në një komunitet të caktuar kanë antitrupa kundër një sëmundjeje specifike derisa fëmijët të mund të vaksinohen. Fëmijët përbëjnë afërsisht 20% të popullsisë së SHBA, sipas të dhënave të qeverisë.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *