Varësia e rrezikshme e banorëve të Gjenevës ndaj antibiotikëve

0
Shpërndaje lajmin

Sipas një mjeku të lartë në spitalin HUG të Gjenevës, shkalla e lartë e konsumit të antibiotikëve në kanton mund të shpjegojë nivele rekord të rezistencës ndaj antibiotikëve në kanton.
Në përgjithësi, frëngjishtfolësit e Zvicrës konsumojnë 40% më shumë antibiotikë për frymë sesa bashkatdhetarët e tyre gjermanishtfolës. Stephan Harbarth, një mjek kryesor në HUG mendon se ndryshimi është kulturor. Francezët konsumojnë shumë më tepër antibiotikë se gjermanët dhe kjo reflektohet në gjeografinë gjuhësore të Zvicrës. Sipas Harbarth nuk është e lidhur me numrin e infeksioneve. Ajo lidhet me bindjet dhe pritshmëritë e pacientëve, përcjell albinfo.ch.
Mjeku mendon se niveli real i konsumit është edhe më i lartë në Gjenevë. Studimet tregojnë se ka një treg të zi antibiotikësh në kanton. Banorët sjellin ilaçe nga jashtë ose shkojnë dhe i blejnë në Francën fqinje.
Konsumimi i tepërt i antibiotikëve është një shqetësim i madh. Ndihmon në krijimin e baktereve rezistente ndaj ilaçeve. Profesionistët shëndetësorë kanë vërejtur nivele më të larta të rezistencës ndaj ilaçeve në pjesën frëngjishtfolëse të Zvicrës për një kohë të gjatë. Escherichia coli, një bakter përgjegjës për infeksionet e zorrëve, është një shembull, përcjell tutje albinfo.ch.
Një problem kyç janë njerëzit që marrin antibiotikë për të luftuar infeksionet virale. Antibiotikët nuk mund të vrasin viruset. Një tjetër është antibiotikët e përshkruar dobët. Disa infeksione bakteriale mund të trajtohen me disa antibiotikë. Por përdorimi i më të përshtatshmet mund të zvogëlojë shanset për të krijuar baktere rezistente ndaj ilaçeve ose të rezervojë disa antibiotikë për bakteret që reagojnë ndaj më pak ose ndoshta vetëm një antibiotiku.
Megjithatë, trendi në Zvicër është pozitiv. Që nga viti 2015, konsumi i antibiotikëve ka rënë, veçanërisht në rajonin frëngjishtfolës. Që atëherë konsumi ka rënë me rreth 25% në rajon. Dhe Zvicra është tani një nga konsumatorët më të ulët të antibiotikëve në Evropë.
Në të njëjtën kohë, insektet rezistente ndaj antibiotikëve vazhdojnë të vrasin rreth 300 njerëz në vit në Zvicër.
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *