Variantet e koronavirusit e MB-së dhe Afrikës së Jugut në Zvicër, ja çfarë duhet të dini

Share

415947158 highres 2

Pak para Krishtlindjeve, një mutacion i koronavirusit i zbuluar për herë të parë në Britaninë e Madhe dhe Afrikën e Jugut çoi në ndalimin e fluturimeve dhe kufizime të reja të hyrjes në të gjithë Evropën.

Varianti u zbulua për herë të parë në Zvicër në prag të Krishtlindjes midis dy pasagjerëve që ishin banorë të Mbretërisë së Bashkuar dhe kishin arritur kohët e fundit në Zvicër.

Të Dielën, 3 Janar, autoritetet shëndetësore të Gjenevës thanë se ka të ngjarë që transmetimi i komunitetit po ndodhte tashmë në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

Ja se çfarë dimë për mutacionin e koronavirusit deri më tani.

28 raste të njohura në Zvicër

Deri më tani, 28 raste të variantit janë zbuluar në Zvicër, megjithëse ekspertët nga ETH dyshojnë se do të ketë shumë më tepër raste të zbuluara së shpejti.

Kështu tregon edhe Virginie Masserey, shefi e kontrollit të infeksionit në Zyrën Federale Zvicerane të Shëndetit Publik. Ajo i tha Watson se varianti ishte zbuluar në kantonet e Cyrihut, Gjenevës, St Gallen, Vaud, Bern dhe Valais.

Zvicra kërkon të identifikojë variantin në dy mënyra.

Së pari, FOPH punon me ETH dhe pesë spitale universitare në të gjithë Zvicrën për të identifikuar të kthyerit nga MB dhe Afrika e Jugut dhe t’i kontaktojë ata për të parë nëse ata kanë kontraktuar mutacionin.

“Duke izoluar të kthyerit dhe duke ndaluar kështu zinxhirin e transmetimit, siç bëjnë spitalet universitare, ju mund të ngadalësoni të gjithë procesin e importimit,” i tha Watson, Tanja Stadler, një profesore nga Departamenti i ETH i Shkencës së Biosistemeve.

Së dyti, ETH analizon testet e rastësishme të koronavirusit pozitiv për të parë nëse mutacioni mund të zbulohet.

“Ne duam të zbulojmë se në çfarë mase variantet e virusit nga Afrika e Jugut dhe Britania e Madhe qarkullojnë në Zvicër. Për ta bërë këtë, ne kontrollojmë teste të koronavirusit të zgjedhura rastësisht, për mutacione,” tha Stadler.

“Ne renditim dy përqind të testeve. Por vetëm sepse nuk mund të gjejmë asgjë, nuk do të thotë se nuk po qarkullon”.

Çfarë dimë për mutacionin?

Qeveria e MB vlerëson se mutacioni i ri mund të transmetohet deri në 70 për qind më lehtë sesa variantet e njohura të virusit.

Stadler beson se informacioni i MB-së është i saktë.

“Në një situatë në të cilën numri i rasteve është i qëndrueshëm pa variantin e ri, varianti i virusit B.1.1.7 dyfishohet çdo javë”, tha ajo.

Sidoqoftë nuk ka asnjë provë që varianti i ri i bën njerëzit më të sëmurë ose përjetojnë lloje të tjera të simptomave të variantit ekzistues.


Share

Komente