Vdes në moshën 81-vjeçare Roger Pfund, ilustruesi i pasaportës zvicerane

0
Shpërndaje lajmin

Babai i pasaportës zvicerane dhe i kartëmonedhave të fundit franceze, Genevan Roger Pfund, vdiq të shtunën në moshën 81-vjeçare. Ai ishte pa dyshim grafiku më i famshëm zviceran në botë.
I dalluar me çmime të shumta ndërkombëtare, ai ka punuar në fushën e kulturës, punë humanitare, financave dhe industrisë. Dhe mbi të gjitha kishte krijuar serinë rezervë të kartëmonedhave të Bankës Kombëtare të Zvicrës (SNB) dhe pasaportën e re zvicerane.
I lindur në Bernë në vitin 1943, Roger Pfund ishte fillimisht një kontrabasist i xhazit, përpara se të fillonte në dizajnin grafik dhe të dizajnonte pasaportën e famshme me një kryq të bardhë.
Por specialiteti i tij janë kartëmonedhat: ai është në origjinën e serisë rezervë që fle në arkat e BNS-së dhe të kartëmonedhave të fundit franceze.
“Ne përziejmë dy gjëra krejtësisht të kundërta: flasim për vlerën, paranë dhe, nga ana tjetër, jemi shumë estetik, shumë teknik, shumë artistik”, përshkroi ai.
Roger Pfund fitoi gjithashtu konkursin për krijimin e kartëmonedhave evropiane, por projekti i tij u konsiderua në fund të fundit shumë avangard dhe dosja iu besua një austriaku.
Afiniteti i tij për para nuk e mbrojti atë nga problemet financiare dhe punishtja e tij përfundoi duke falimentuar në vitin 2016.
Por Roger Pfund ishte gjithashtu dhe mbi të gjitha një piktor i magjepsur nga ikonat: Callas, Rimbaud dhe Proust.
Fama e tij ishte ndërkombëtare: atij iu kushtuan retrospektiva, nga Pekini në Gjenevë, vendlindja e tij, ku krijoi një vepër monumentale për 50-vjetorin e OKB-së. “Ne e dimë se Kulla Eifel është ndërtuar në një mënyrë kalimtare dhe ajo është ende atje, mund të shpresojmë,” qeshi ai./RTS
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *