Vdes zëvendës-kancelari i Zvicrës, André Simonazzi

0
Shpërndaje lajmin

Zëdhënësi i Këshillit Federal dhe Zëvendës Kancelari André Simonazzi ka vdekur. Kjo bëhet e ditur nga Kancelaria Federale. Banori i kantonit Valis u rrëzua dhe vdiq të premten “në një nga shëtitjet e tij të zakonshme”.
André Simonazzi ishte 55 vjeç. Ai la pas gruan dhe tre fëmijë të rritur.
“André Simonazzi ishte një nëpunës publik në kuptimin më të mirë të fjalës”, thuhet në deklaratën e Kancelarisë Federale, transmeton albinfo.ch. “Ai e shihte komunikimin qeveritar si një shërbim për publikun dhe qeverinë. “Ai dëshironte ta përdorte atë për të krijuar kushtet më të mira të mundshme për Këshillin Federal dhe punën e tij”, kështu njihet puna e Simonazzit.
Mbi 15 vjet në detyrë si zëdhënës i Këshillit Federal
Simonazzi, i cili vjen nga qyteti Monthey i Kantonit Valis ka diplomuar për marrëdhënie ndërkombëtare në Universitetin e Gjenevës. Më pas është trajnuar si gazetar në gazetën “Nouvelliste”. Nga viti 1995 deri në vitin 1998 ai punoi për Caritasin e Zvicrës si zëdhënës për Zvicrën frëngjishtfolëse, shkruan srf.ch. Në vitin 1998 ai mori përsipër të gjithë departamentin e informacionit.
Në vitin 2004 iImonazzi iu bashkua shërbimit informativ të Departamentit Federal të Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Komunikimeve (Uvek). Fillimisht ai ishte zëvendës shef i informacionit dhe zëdhënës për Zvicrën frëngjishtfolëse. Në vitin 2005, Simonazzi u bë shef i informacionit në departamentin e këshilltarit federal të atëhershëm nga PS, Moritz Leuenberger.
Në nëntor 2008, Simonazzi u emërua Zëvendës Kancelar dhe zëdhënës i Këshillit Federal. Që nga 1 janari 2009, ai kishte marrë pjesë në mbledhjet e qeverisë, kishte mbajtur procesverbale dhe kishte drejtuar disa seksione në Kancelarinë Federale si dhe shërbimin presidencial.
Simonazzi shërbeu gjithashtu si shef i komunikimeve për Këshillin Federal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *