Vendet më paqësore, ku renditen Zvicra dhe Austria

Shpërndaje lajmin

Islanda është përsëri kombi më paqësor në botë, e ndjekur nga Zelanda e Re, Irlanda dhe Danimarka. Ajo ka ruajtur vendin e saj si një vend me një nivel të vogël të dhunës në nivel global dhe që nga viti 2008, ka qenë numri një çdo vit. Sipas kësaj renditje, Zvicra ndodhet në vendin e 11-të, përcjell albinfo.ch.
Çfarë është Indeksi Global i Paqes (GPI)?
Instituti për Ekonominë dhe Paqen (IEP) krijon Indeksin Global të Paqes (GPI), i cili është mënyra më e mirë për të matur se sa paqësore është bota. Ky raport është vështrimi më i thellë, i mbështetur nga të dhënat mbi tendencat e paqes, vlerën e tyre ekonomike dhe mënyrën se si t’i bëjmë shoqëritë më paqësore. Indeksi Global i Paqes përfshin 99.7% të popullsisë së botës dhe bazohet në 23 tregues cilësorë dhe sasiorë nga burime shumë të besueshme. Ai mat gjendjen e paqes në tri fusha:
Niveli i sigurisë së shoqërisë,
Niveli i konflikteve të vazhdueshme të brendshme dhe ndërkombëtare,
Sa janë militarizuar.
Fakte rreth Indeksit Global të Paqes:
Në vitin 2022, niveli mesatar i paqes në mbarë botën ra me 0.03%.
Që nga viti 2008, sasia mesatare e paqes në botë është ulur me 3.2%.
Vendi më paqësor i Oqeanisë është Zelanda e Re.
Katari është kombi më paqësor në Lindjen e Mesme dhe Uruguai është kombi më paqësor në Amerikën e Jugut.
Gjatë vitit të kaluar, trazirat civile, protestat e dhunshme dhe paqëndrueshmëria politike janë shtuar në Shtetet e Bashkuara. Kjo e ka bërë vendin më pak të qetë, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.
Cilat janë 5 vendet më paqësore në botë?
Islanda (1.107)
Islanda është një vend më pak i populluar dhe i bukur në botë. Megjithatë, është vendi ku njerëzit jetojnë jetën më paqësore. Këtë ia detyron shumë gjërave që kontribuojnë në lumturinë e popullit të saj.
Zelanda e Re (1.269)
Zelanda e Re, një komb i vogël ishull, është vendi i dytë më paqësor në botë. Për më tepër, është një nga kombet më të sigurta dhe më pak të korruptuara në botë, duke kontribuar ndjeshëm në paqen e tij.
Irlanda (1,288 )
Lufta e Irlandës për liri nga Britania zgjati 800 vjet dhe nuk ishte gjithmonë paqësore. Por kur vendi më në fund u çlirua nga sundimi britanik në fillim të shekullit të 20-të, ai u bë një model për ndryshim.
Danimarka (1.296)
Danimarka ishte e dyta për pesë vjet radhazi, nga viti 2011 deri në vitin 2016. Nga viti 2017 deri në 2020, ishte numri pesë, dhe vitin e kaluar, ishte numri tre. Tani në vendin e katërt, këto ndryshime të vogla në renditje tregojnë se mbretëria po ecën mirë.
Austria (1.300)
Austria, ky vend pa dalje në det me mbi 9 milionë banorë, një anëtare relativisht e re e BE-së dhe anëtare jo-NATO, kënaqet duke punuar drejt paqes mes kundërshtarëve politikë dhe duke u hapur ndaj llojeve të reja të bashkëpunimit me fqinjët e saj.
Shqipëria shfaqet e 41-ta në listë me një indeks global të paqes prej 1.761. Raporti i Indeksit Global të Paqes (GPI) është i vetmi vlerësim statistikor që rendit 163 shtete të pavarura sipas paqes së tyre. 23 treguesit, secili i grupuar ose i standardizuar në një shkallë nga 1 deri në 5, përdoren për të vlerësuar 163 vendet që përbëjnë pothuajse 99% të popullsisë së botës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *