Vendet mesjetare hebreje në Erfurt të Gjermanisë përfshihen në listën e UNESCO-s

0
Shpërndaje lajmin

Komiteti i Trashëgimisë Botërore të OKB-së ka shpallur një grup vendesh hebreje mesjetare në qytetin lindor të Gjermanisë, Erfurt, vebde të trashëgimisë botërore, duke shënuar herën e dytë që trashëgimia hebraike në vend i shtohet listës vitet e fundit.
Monumentet hebraike në Erfurt pothuajse u harruan për shekuj dhe rizbulimi i tyre është një dhuratë e madhe, tha presidentja e Komisionit gjerman të UNESCO-s, Maria Behmer. Sinagoga e Vjetër në Erfurt, një ndërtesë prej guri e shekullit të 13-të, është përfshirë gjithashtu në trashëgiminë botërore, raportoi AP.
Vendimi u mor në një takim të Komitetit të Trashëgimisë Botërore të OKB-së në Riad të Arabisë Saudite, nën kujdesin e UNESCO-s. Pogromet e shek. Rëndësia historike e Sinagogës së Vjetër u rizbulua dhe u krijua vetëm në 1988.
UNESCO me bazë në Paris lançoi Listën e Trashëgimisë Botërore në vitin 1978 dhe përfshin më shumë se 1000 vende nga Akropoli në Athinë deri te Muri i Madh i Kinës. Në vitin 2021, UNESCO përfshiu trashëgiminë kulturore hebraike në Gjermani për herë të parë në Listën e Trashëgimisë Botërore.
Në atë vit, vendet hebraike në qytetet Mainz, Worms dhe Speyer në Rhine u përfshinë në Listën e Trashëgimisë Botërore. Pas përfshirjes së Erfurtit, numri i përgjithshëm i vendeve të Trashëgimisë Botërore në Gjermani u rrit në 52.
LEXONI GJITHASHTU:

“Po goditet besimi”, Miron Çako: Tani po thuhet që nuk ka një Zot, por qenie aliene
Më shumë vaki sesa dasma, në fshatin Shën Pjetër të moshuarit të vetmit banorë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *