VIDEO-Ky është sateliti që do të monitorojë ngritjen e nivelit të detit

Share

Një satelit që do të jetë kritik për të kuptuar ndryshimin e klimës do të nisë të shtunën nga Kalifornia. Sentinel-6 Michael Freilich do të bëhet mjeti kryesor për matjen e formës së oqeaneve të botës. Të dhënat e saj do të ndjekin jo vetëm ngritjen e nivelit të detit por do të zbulojnë se si masa e madhe e ujërave po lëviz nëpër glob.

Sateliti i sofistikuar 1.3 ton do të ngrihet nga baza Vandenberg në 09:17 me kohën lokale (17:17 GMT). Sentinel është një përpjekje e përbashkët midis Evropës dhe SH.B.A. dhe do të vazhdojë matjet që janë bërë nga një sërë anijesh kozmike, të quajtur seri Jason-Topex / Poseidon, duke u kthyer në 1992.

Këto misione të mëparshme kanë treguar pa mëdyshje se nivelet e detit globalisht po rriten, me një normë që tejkalon 3 mm në vit gjatë periudhës 28-vjeçare. Dhe të dhënat e tyre më të fundit madje sugjerojnë se ka një përshpejtim në proces, me nivele të regjistruara që rriten me mbi 4 mm në vit.

Rreth një e treta e rritjes globale të matur të nivelit të detit në Tokë vjen nga zgjerimi i ujit që ngroh , nxitësi kryesor i së cilës është ndryshimi i klimës. Pjesa tjetër është kryesisht nga shkrirja e akullit .

Sentinel-6, si të gjithë satelitët para tij, do të përdorë një lartësimatës radari për të vlerësuar lartësinë e oqeaneve.Ky instrument dërgon një impuls mikrovalë në sipërfaqe dhe më pas llogarit kohën që duhet për të marrë sinjalin e kthimit, duke e shndërruar këtë në një lartësi.

Sidoqoftë, Sentinel-6 do të fluturojë me një aftësi shumë të përmirësuar, e cila do ta lejojë atë të shohë më qartë se çfarë po bëjnë detet përballë vijave bregdetare; dhe gjithashtu se si po sillen karakteristikat e ujit në brendësi – lumenjtë dhe liqenet./ CNA.al


Share

Komente