VIDEO-Momenti kur meteori hyn në atmosferën e Tokës dhe bie mbi oqeanin afër Australisë

Share

Një meteor ndriçoi qiellin e natës mbi oqeanin afër Australisë, duke u shfaqur si një top zjarri që flakëronte dhe më pas duke u shpërndarë mbi oqean dhe skena mahnitëse u kap nga kamerat. Një anije kërkimore po udhëtonte në ujërat pranë brigjeve të Tasmanisë në momentin e përsosur, duke lejuar kamerat e saj të transmetimit të drejtpërdrejta të merrnin pamjet e meteorit ndërsa hynte në atmosferën e Tokës.

Blici i ndritshëm i dritës, i cili shkëlqeu jeshil me sy të lirë, u pa në orën lokale të mërkurën në 9:30 të mëngjesit.Raportimet e vëzhgimit përmbytën mediat, por kamerat e vetme që e kapën atë ishin ato në bordin e Hetuesit CSVRO RV.Menaxheri i Voyage i CSIRO John Hooper, i cili ishte në anije, tha se ishte një fat i mirë ‘pasi pa pamjet.

Ai vazhdoi të shpjegonte që meteorët hyjnë në atmosferë me një shpejtësi të jashtëzakonshme, e cila varion nga 25,000 mph në 160,000 mph, kjo e shndërron energjinë e tyre kinetike në forma të tjera si nxehtësia, drita dhe tingulli. Në hapësirë, këto objekte janë asteroide që udhëtojnë përgjatë trajektores së tyre. Sidoqoftë, rruga mund të ndryshojë nëse ato i afrohen shumë Tokës për shkak të tërheqjes gravitacionale të planetit tonë.

Në kohën kur vizioni u kap, RV Hetuesi ishte në Detin Tasman rreth 62 milje (100 km) në jug nga bregu i Tasmanisë.Anija dhe ekuipazhi u kryen një projekt i hartës së dyshemesë së detit të Parkut Detar Huon për Parks Australia. Ky rajon i oqeanit po avullon me krijesa të mrekullueshme, male madhështore nënujore dhe dendura koralesh të gurta – dhe duket se zona është gjithashtu një vend kryesor për të shikuar në qiell.Të enjten në mëngjes, banorët përreth bregdetit përmbytën mediat lokale me raporte të meteorit.Sidoqoftë, askush nuk dukej se kishte ndonjë imazh ose pamje të ngjarjes – prisni për ekipin hulumtues. / CNA.al


Share

Komente