Viti 2023 mund të rezultojë më i nxehti në histori

0
Shpërndaje lajmin

Rikthimi i fenomenit El Nino mund të rezultojë në një rritje të temperaturës mesatare në 2023 ose 2024.
Shkencëtarët shprehen se këtë vit ky fenomen do të sjellë temperatura edhe më të larta se një vit më parë, duke çuar kështu në një tjetër thatësirë ekstreme. “El Nino është normalisht i lidhur me temperaturat e larta dhe mund të thyejë rekorde në nivel global shprehet ,” tha Carlo Buontempo, drejtor i Copernicus Climate të BE-së.
Modelet klimatike sugjerojnë një kthim në kushtet e El Nino në fund të verës dhe në fundit të vitit, deklarojnë ekspertët. Viti më i nxehtë në botë i regjistruar deri më tani ishte 2016, që përkon me një El Nino të fortë megjithëse ndryshimi i klimës ka nxitur temperatura ekstreme edhe në vitet e tjera kur ky fenomen nuk ka ndodhur.
Tetë vitet e fundit ishin më të nxehta të regjistruara në botë duke reflektuar ngrohjen globale të nxitur nga emetimet e gazeve serrë. Friederike Otto, pedagoge e lartë në Institutin Grantham të Kolegjit Imperial në Londër, shprehet se temperaturat e nxitura nga El Nino mund të përkeqësojnë ndikimet e ndryshimeve klimatike që tashmë po përjetojnë vendet duke përfshirë valët e rënda të të nxehtit, thatësirën dhe zjarret.
“Nëse El Niño kthehet , ka një shans që viti 2023 të jetë edhe më i nxehtë se 2016 duke pasur parasysh se bota ka vazhduar të ngrohet ndërsa njerëzit vazhdojnë të djegin lëndë djegëse fosile”, tha Otto.
Shkencëtarët e BE-së Copernicus kanë publikuar një raport duke vlerësuar ekstremet klimatike që përjetoi bota vitin e kaluar. Evropa përjetoi verën e saj më të nxehtë të regjistruar në vitin 2022, ndërsa shiu ekstrem i nxitur nga ndryshimet klimatike shkaktoi përmbytje katastrofike në Pakistan dhe në shkurt nivelet e akullit në Antarktidë arritën një rekord të ulët.
temperaturat
Rikthimi i fenomenit El Nino mund të rezultojë në një rritje të temperaturës mesatare në 2023 ose 2024.
Shkencëtarët shprehen se këtë vit ky fenomen do të sjellë temperatura edhe më të larta se një vit më parë, duke çuar kështu në një tjetër thatësirë ekstreme. “El Nino është normalisht i lidhur me temperaturat e larta dhe mund të thyejë rekorde në nivel global shprehet ,” tha Carlo Buontempo, drejtor i Copernicus Climate të BE-së.
Modelet klimatike sugjerojnë një kthim në kushtet e El Nino në fund të verës dhe në fundit të vitit, deklarojnë ekspertët. Viti më i nxehtë në botë i regjistruar deri më tani ishte 2016, që përkon me një El Nino të fortë megjithëse ndryshimi i klimës ka nxitur temperatura ekstreme edhe në vitet e tjera kur ky fenomen nuk ka ndodhur.
Tetë vitet e fundit ishin më të nxehta të regjistruara në botë duke reflektuar ngrohjen globale të nxitur nga emetimet e gazeve serrë. Friederike Otto, pedagoge e lartë në Institutin Grantham të Kolegjit Imperial në Londër, shprehet se temperaturat e nxitura nga El Nino mund të përkeqësojnë ndikimet e ndryshimeve klimatike që tashmë po përjetojnë vendet duke përfshirë valët e rënda të të nxehtit, thatësirën dhe zjarret.
“Nëse El Niño kthehet , ka një shans që viti 2023 të jetë edhe më i nxehtë se 2016 duke pasur parasysh se bota ka vazhduar të ngrohet ndërsa njerëzit vazhdojnë të djegin lëndë djegëse fosile”, tha Otto.
Shkencëtarët e BE-së Copernicus kanë publikuar një raport duke vlerësuar ekstremet klimatike që përjetoi bota vitin e kaluar. Evropa përjetoi verën e saj më të nxehtë të regjistruar në vitin 2022, ndërsa shiu ekstrem i nxitur nga ndryshimet klimatike shkaktoi përmbytje katastrofike në Pakistan dhe në shkurt nivelet e akullit në Antarktidë arritën një rekord të ulët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *