Zbulohet një virus i ngjashëm me linë, çfarë dimë deri tani?

Shpërndaje lajmin

Autoritetet shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar kanë konfirmuar një rast të lisë së majmunëve te një person i cili kohët e fundit fluturoi nga Nigeria.
Pacienti është shtruar i izoluar në një spital në Londër, tha të shtunën Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA).
UKHSA nuk dha asnjë detaj në lidhje me gjininë ose moshën e personit, por tha se po punonte për të identifikuar këdo që ka qenë në kontakt të ngushtë me pacientin, duke përfshirë njerëzit që udhëtuan në të njëjtin avion.
Cilat janë simptomat e lisë së majmunit?
Lija e majmunëve është një derivat i lisë, por është më pak e transmetueshme, shkakton simptoma më të lehta dhe është më pak vdekjeprurëse.
Infektimi zakonisht zgjat dy deri në katër javë dhe simptomat mund të shfaqen diku nga 5 deri në 21 më pas.
Simptomat e lisë së majmunit zakonisht fillojnë me një përzierje të etheve, dhimbje koke, dhimbje muskujsh, dhimbje shpine, të dridhura, rraskapitje dhe ënjtje të nyjeve limfatike.
Kjo simptomë e fundit është zakonisht ajo që i ndihmon mjekët të dallojnë linë e majmunit nga lija e dhenve, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).
Pasi të keni ethe, tipari kryesor i lisë së majmunit, një skuqje e keqe, priret të zhvillohet një deri në tre ditë më vonë, shpesh duke filluar në fytyrë dhe më pas duke u përhapur në pjesë të tjera të trupit. Numri i lezioneve mund të variojë nga disa në mijëra.
Lezionet do të kalojnë nëpër një proces të shëmtuar pjekjeje, nga makulat (lezionet e sheshta) te papulat (lezionet e ngritura), vezikulat (lezionet e mbushura me lëng), pastaj pustula (lezionet e mbushura me qelb) dhe më në fund zgjebet (lezionet me kore) përpara se të bien përfundimisht.
 
LEXONI GJITHASHTU:

Shqipëria mes 5 vendeve në 2 kontinente për infeksionet COVID

Leave a Reply

Your email address will not be published.