Zvicër: Çmimet e energjisë elektrike mund të rriten edhe në vitin 2024

0
Shpërndaje lajmin

Në një takim në Bernë më 19 janar 2023, Werner Luginbühl, kreu i Elcom, rregullatori i energjisë elektrike në Zvicër, i bëri thirrje sektorit që të jetë i kujdesshëm për të menaxhuar pritjet e konsumatorëve, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.
Sipas Luginbühl, shumë konsumatorë janë të hutuar nga rritja e çmimeve të energjisë elektrike në Zvicër. Disa mendojnë se energjia elektrike e konsumuar në Zvicër vjen nga prodhimi hidro dhe bërthamor, ku kostot e prodhimit nuk kanë ndikuar. Ky kuptim nuk përputhet me rritjen e çmimeve – mesatarisht me 27% që nga viti i kaluar – duke i lënë njerëzit të hutuar.
Në realitet, ekziston një mospërputhje e konsiderueshme midis prodhimit dhe konsumit të Zvicrës. Ndërsa sasitë e energjisë elektrike të prodhuar dhe të konsumuar në Zvicër gjatë një viti janë afërsisht të njëjta, importet dhe eksportet janë të konsiderueshme. Zvicra eksporton energji gjatë verës dhe importon energji gjatë dimrit. Pjesa më e madhe e energjisë së importuar gjatë dimrit prodhohet nga djegia e gazit dhe shitet me çmimet e përcaktuara nga tregu evropian për energjinë elektrike, sipas Luginbühl. Çmimet jashtëzakonisht të larta të tregut janë të nxitura nga çmimet jashtëzakonisht të larta të gazit dhe jo nga frika e mungesës së energjisë elektrike, tha ai, duke nënkuptuar se çmimet edhe më të larta të gazit në vitin 2024, nëse do të materializoheshin, mund të rrisin çmimet evropiane dhe zvicerane të energjisë elektrike, përcjell albinfo.ch.
Një dimër jashtëzakonisht i butë deri më tani ka ndihmuar Evropën të shtojë rezervat e saj të gazit. Deri më 1 janar 2023, 83.5% e depozitave të gazit të BE-së u mbushën, sipas Reuters. Përveç kësaj, Franca së fundmi ka filluar sërish eksportin e energjisë elektrike, raporton franceinfo. Në fund të gushtit 2022, 32 nga 56 reaktorët e Francës ishin jashtë linje, sipas radiofrance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *