Zvicër: Festivalet do të kushtojnë më shumë verës

0
Shpërndaje lajmin

A e merr audienca birrën e lirë të konservuar nga supermarketi në koncert apo e pi birrën më të shtrenjtë në bar? Kjo është pyetja që Elena Conradt, drejtoreshë menaxhuese e Bazelit “Youth Culture Festival”, i bën vetes para verës së festivalit.
Ajo është një nga organizatorët e shumtë që është shumë e shqetësuar. Sidomos për një festival falas që synon të rinjtë, situata këtë verë është “tepër e vështirë”, shkruan SRF, përcjell albinfo.ch.
Sfondi është inflacioni dhe pandemia e koronës. Jo vetëm që do të shtrenjtoheshin shumë mallra, si birra, por edhe shërbimet: “Ndërtimi i skenës do të kushtojë rreth 30 për qind më shumë këtë vit”, thotë Jeroen van Vulpen, President i Festivalit të Bazelit “B-Scene”.
Ndërtimi ishte më i shtrenjtë për shkak të pandemisë, e cila goditi veçanërisht rëndë industrinë e ngjarjeve, vazhdoi van Vulpen. Shumë kompani u detyruan të mbylleshin, kështu që këtë verë festivalet nuk po zhvillohen aq mirë sa vitet e kaluara. “Por skenat janë të rëndësishme për festivalin, ne nuk mund të bëjmë pa to.” Festivali “B-Scene” duhet të “bëjë rregullime” në vende të tjera.
Në harmoni me disponimin
Megjithatë, këto “rregullime” nuk mund të thithin shpenzimet shtesë, thotë Elena Conradt, e cila po mendon edhe për kursim. “Unë mund të kursej 200 franga në një vend dhe 500 në një vend tjetër. Por unë nuk mund ta mbyll vrimën e madhe në arkë kështu”, përcjell tutje albinfo.ch.
Çmimet e biletave u rritën me dhjetë për qind
Ndryshe është situata në St. Gallen, një nga ngjarjet e mëdha të hapura me mbi 100 mijë vizitorë. Edhe pse çmimet e biletave për festivalin, i cili nis në fund të qershorit, kushtojnë dhjetë për qind më shumë se vitin e kaluar, të gjitha janë shitur së shpejti. “Ne po riinstalojmë gjithashtu dy skenat që u shtuan vitin e kaluar,” thotë drejtori i festivalit Christof Huber.
Njerëzit në Bernë janë gjithashtu të relaksuar – dhe kjo “edhe pse kostot janë rritur masivisht për ne, si në aspektin material ashtu edhe nga stafi”, thotë Lena Fischer nga Festivali Gurten. Shitja e biletave është në rrugën e duhur, pavarësisht çmimeve më të larta.
Zermatt po e redukton festivalin me një bar
Festivali «Zermatt unplugged» tashmë është zhvilluar. Synimi për edicionin 2023 ishte të tërhiqte sa më shumë vizitorë sa para pandemisë. Pritshmëritë që ishin më se të përmbushura, megjithëse biletat u shtrenjtuan: “Numri i shitjeve të biletave dhe shitjet e lidhura me to ishin mbi nivelin para pandemisë, gjë që na gëzoi shumë”, thotë Drejtori Menaxhues Rolf Furrer.
Për shkak se shpenzimet ishin rritur, duhej të kurseje pavarësisht shitjeve të mira të biletave: “Ishte një vend koncerti më pak dhe ne e bëmë pa njërën apo tjetrën detaj – për shembull me shtëpitë në “Fshatin e Shijeve”.
Furrer supozon se shpenzimet e të ftuarve janë rritur gjithashtu krahas jetës së festivalit, veçanërisht pasi hotelet dhe restorantet janë bërë më të shtrenjta.
Swisslos duhet të ndërhyjë
Megjithë suksesin në Zermatt, ka një numër në rritje në Bazel, për shembull, duke shpresuar për ndihmë nga shteti – nga fondi Swisslos, për të qenë të saktë. Të paktën nuk bien në vesh të shurdhër.
“Nëse dikush mund të vërtetojë në mënyrë të besueshme se ka probleme, për shembull për shkak se ndërtimi i skenës është bërë më i shtrenjtë, ju mund ta përballoni atë financiarisht,” thotë zëdhënësi i departamentit përgjegjës për fondet e Swisslos në Basel-Stadt. Megjithatë, ende nuk është vendosur asgjë për këtë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *