Zvicër: Fillon kampanja që mosha e pensionimit të jetë 66 vjeç

0
Shpërndaje lajmin

Plakja e popullsisë, e kombinuar me jetëgjatësinë më të gjatë dhe nivelet e ulëta të lindjeve, po e vë AVS në provë: të ardhurat për brezat e ardhshëm janë në rrezik. Për këtë arsye, sipas Young PLR që nisi fushatën në funksion të votimit të 3 marsit me iniciativën e tyre, është e nevojshme të rritet mosha e referencës në 66 vjeç nga viti 2032, duke e përshtatur atë në përputhje me jetëgjatësinë, nën dënimin e një rritje të TVSH-së, taksave mbi pagën ose borxhit të mëtejshëm. Nëse nuk bëhet asgjë, AVS do të regjistrojë një deficit prej më shumë se 10 miliardë frangash në vitin 2050, sipas një njoftimi për shtyp nga Komiteti organizativ. Bazuar në parashikimet aktuale, promotorët vlerësojnë se mosha e daljes në pension do të rritet në 67 vjeç në 2043 dhe 68 në 2056. Përsa u përket profesioneve të sforcuara, FDP e Rinj janë në favor të zgjidhjeve sektoriale si ato që ekzistojnë tani, veçanërisht për punëtorët në ndërtim, punëtorët që mund të dalin para kohe në pension, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
Nëse nuk bëhet asgjë, AVS do të ketë një deficit prej më shumë se 10 miliardë franga në vitin 2050, tha për mediat presidenti i Young FDP, Mathias Müller. Sipas tij, është e nevojshme të veprohet me shpejtësi, duke qenë se projekti AVS21 i miratuar vitin e kaluar nga njerëzit, i cili parashikon një rritje të moshës së pensionit për gratë në 65 vjeç dhe një përmirësim të lehtë të nivelit financiar të AVS falë dhe rritjes së TVSH-së (0.4% pikë përqindje në 8.1%) nuk mjafton: AVS do të jetë sërish në të kuqe nga viti 2030 me një miliard franga, përcjell tutje albinfo.ch. 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *