October 21, 2021

Zvicër: Gratë ende bëjnë 50% më shumë punë shtëpie të papaguara se burrat

Shpërndaje lajmin

Gratë kaluan më shumë kohë sesa burrat në punë të papaguara shtëpiake dhe familjare në Zvicër vitin e kaluar (28.7 orë në javë krahasuar me 19.1 orë). Sidoqoftë, burrat kanë përvjelur mëngët që nga viti 2010, kur ata kaluan vetëm 16.2 orë në javë në punë të tilla.

Të dy gratë dhe burrat e moshës 15 vjeç ose më shumë investuan rreth 46 orë në javë në punë të paguar dhe të papaguar, sipas Forcës së Punës Zvicerane botuar nga Zyra Federale e Statistikave të Enjten, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Mesatarisht, burrat bënin punë më të paguara (25.3 orë në javë, përkundrejt 15.8 për gratë). Por që nga viti 2010 burrat kanë kaluar më shumë kohë në përgatitjen e vakteve, duke përfshirë edhe 1.7 orë shtesë larje dhe 30 minuta shtesë pastrim dhe rregullim në javë.

Midis detyrave shtëpiake, përgatitja e vakteve është akoma më shumë kohë (7.8 orë në javë për gratë, 4.5 për burrat). Kjo pasohet nga pastrimi (4,5 orë për gratë, 2,1 për burrat). Gratë kalojnë mesatarisht 2.1 orë në javë për pazar ndërsa burrat e bëjnë këtë për 1.9 orë. Lavanderi dhe hekurosja mbeten qartë përgjegjësi e grave (2.0 orë në javë kundrejt 0.6 orë).

Gratë kalojnë 2.6 orë në javë në kafshë, bimë dhe kopshtari, krahasuar me 1.9 orë nga burrat. Vetëm kur bëhet fjalë për punë manuale, burrat janë përpara (1.6 orë kundrejt 1.0 orë). Shpërndarja e detyrave administrative është pak a shumë e barabartë (1.4 orë për burrat, 1.3 për gratë).

Situata nuk përmirësohet për gratë në pension. Në grupmoshën 65-74, ngarkesa totale e punës arriti në 31.5 orë në javë për gratë në vitin 2020 dhe 27.1 për burrat. Detyrat shtëpiake dhe familjare morën më shumë kohë: 26.5 orë për gratë, 19.6 orë për burrat.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *