Zvicër: Kur mund të ulet një fëmijë në ulet përpara në veturë?

0
Shpërndaje lajmin

Në Zvicër, ka dy dekada që ekziston një rregull i thjeshtë për marrjen e fëmijëve në automjete: Çdo fëmijë deri në 150 cm lartësi ose 12 vjeç duhet të udhëtojë në një ndenjëse të përshtatshme për fëmijë.
Fqinji i saj austriak ka rregulla edhe më të rrepta në fuqi. Foshnjat dhe fëmijët në Austri duhet të fiksohen saktë në ndenjësen e fëmijës deri në moshën 14 vjeç nëse janë nën 135 cm në lartësi, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Ligji gjerman ka një qasje më të relaksuar dhe rregullon që fëmijët nga mosha 12 vjeç ose ata që janë më të gjatë se 150 cm mund të hipin në automjet pa ulëse për fëmijë – sigurisht me rripin e duhur të sigurimit.
Kur mund të ulet një fëmijë përpara? 
Sipas ligjit në Zvicër, pasi një fëmijë të ketë arritur lartësinë 150 cm, ai mund të ulet kudo në makinë me ose pa një fëmijë ose karrige përforcuese.
Megjithatë, një fëmijë duhet të arrijë një lartësi minimale prej 150 cm që rripat e sigurisë të garantojnë sigurinë e tyre në mënyrë që qafa të mos shtrëngohet gjatë ngasjes në rast frenimi të papritur ose aksidenti.
Në parim, fëmijët lejohen të ulen në ulësen e pasagjerit, pavarësisht nga mosha e tyre, megjithatë, kjo nuk rekomandohet nga ekspertët të cilët argumentojnë se fëmijët janë shumë më të sigurt në pjesën e pasme të makinës. Për më tepër, nëse një automjet është i pajisur me airbag, ulëset e veturës me pamje nga pas mund të përdoren vetëm nëse airbagu i përparmë në anën e pasagjerit është i çaktivizuar, përcjell tutje albinfo.ch.
A mund të gjobitem për udhëtimin e fëmijës tim pa ndenjësen e duhur të makinës? 
Ju mundeni dhe do ta bëni. Gjoba për transportimin e një fëmije të pasiguruar nën moshën 12 vjeç është 60 franga, e cila, duke pasur parasysh rrezikun që paraqet për jetën e fëmijës suaj drejtimi i automjetit pa ndenjësen e duhur për fëmijë, është e lehtë, përcjell tutje albinfo.ch.
Por çfarë ndodh me transportin publik? 
Megjithëse kjo mund të duket e palogjikshme për disa, Zvicra nuk ka ndonjë ligj sigurie që diktojnë që ulëset e veturave të përdoren në autobusët e saj, që do të thotë se nuk është e pazakontë të shohësh nëna që qëndrojnë në rreshtin e një autobusi të mbushur me një foshnjë në një hobe ndërsa përpiqen të kapuni për një shtyllë për stabilitet.
Megjithëse politikanët diskutuan shkurtimisht pajisjen e autobusëve me ulëse për fëmijë dhe fëmijë në 2017 për të shmangur rreziqet e mundshme për të miturit, asgjë nuk doli nga kjo. Në fund të fundit, furnizimi i autobusëve me ndenjëse të posaçme ose futja e rripave të sigurimit rezultoi joreale duke pasur parasysh numrin e vendeve dhe duke marrë parasysh sa shpesh njerëzit hipin dhe dalin nga një autobus – ka një ndalesë pothuajse çdo 300 metra në Zvicër.
Në vend të kësaj, shoferët tani janë më mirë të informuar për rreziqet që paraqesin të miturit që udhëtojnë me automjetet e tyre dhe prindërit këshillohen që t’i lënë fëmijët në karroca dhe të mos i ngarkojnë me çanta të rënda pazari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *