January 19, 2022

Zvicër: Numri i shtrimeve në spital vazhdon të rritet

Shpërndaje lajmin

Këtë javë, 57,836 raste të reja të Covid-19 u raportuan në Zvicër, 3% më pak nga 59,503 të raportuara një javë më parë. Megjithatë, pavarësisht nga stabilizimi i shkallës së re të rasteve, shtrimet në spital dhe vdekjet janë në rritje dhe e shqetësojnë qeverinë.

Më 17 dhjetor 2021, Këshilli Federal e cilësoi situatën epidemiologjike si jashtëzakonisht shqetësuese. Numri i shtrimeve në spital vazhdon të rritet dhe numri i njësive të kujdesit intensiv (ICU) është shumë i lartë në disa rajone. Shumica e pacientëve janë të pavaksinuar të moshës së mesme dhe të moshuar, tha qeveria.

Krahasuar me dimrin e kaluar, si numri i të shtruarve ashtu edhe i vdekjeve janë më të ulëta. Shifrat aktuale të shtrimit ditor në spital në një mesatare 7-ditore janë rreth gjysma e nivelit të pikut dimrin e kaluar dhe vdekjet ditore rreth një e treta e pikut të vitit të kaluar.

Megjithatë, edhe me shkallë më të ulët të shtrimit në spital, spitalet zvicerane janë të tendosura. Ka shumë më pak shtretër pa pagesë të ICU tani (149) sesa në pikën më të ngushtë dimrin e kaluar (236). Me kaq pak kapacitet rezervë të ICU, sistemi mund të mbingarkohet shpejt. Më pak shtretër pa pagesë ICU drejtohen nga më pak vende të përgjithshme të ICU. Numri i përgjithshëm ka rënë nga kulmi prej 1,506 në prill 2020 në 859 sot, një rënie prej 43%.

Pragu kritik i 300 pacientëve me Covid në ICU u arrit më 13 dhjetor 2021, sipas qeverisë. Mbi këtë nivel, kujdesi optimal për të gjithë pacientët nuk është më i mundur sepse detyron që trajtimet e tjera të shtyhen. Bazuar në vlerësimet aktuale, numrat e ICU të Covid pritet të arrijnë midis 350 dhe 400 deri në fund të vitit, tha qeveria.

Varianti Omicron është një shqetësim shtesë. Sipas gjetjeve fillestare, varianti Omicron është më i transmetueshëm se varianti Delta. Mbrojtja e ofruar nga vaksinimi ose që keni pasur më parë Covid-19 ka të ngjarë të jetë dukshëm më e ulët se sa me variantin Delta, tha qeveria zvicerane. Edhe pse është ende e paqartë se sa e rëndë është ecuria e sëmundjes pas infektimit me variantin Omicron dhe sa mirë janë të mbrojtur nga sëmundjet e rënda ata që janë vaksinuar. Megjithatë, nëse numri i njerëzve që përjetojnë simptoma të rënda është i lartë, kjo do të vendosë presion shtesë mbi një sistem shëndetësor tashmë të tejzgjatur brenda një kohe shumë të shkurtër.

Të pavaksinuarit vazhdojnë të jenë të përfaqësuar në mënyrë disproporcionale në mesin e pacientëve të shtruar me Covid. Në Zvicër, të pavaksinuarit vdesin rreth 8 herë më shumë se të vaksinuarit.

Masat më të ashpra që synojnë reduktimin e transmetimit viral do të hyjnë në fuqi në Zvicër të hënën më 20 dhjetor 2021. Këto përfshijnë kufizime se kush mund të hyjë në restorante, madhësinë e tubimeve, kërkesat për maska ​​dhe nevojën për të punuar nga shtëpia.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *