October 23, 2021

Zvicër: Pabarazi gjinore kur balancohet puna dhe jeta familjare

Shpërndaje lajmin

“Babai me kohë të plotë, mamaja me kohë të pjesshme”, është modeli i punësimit në Zvicër për 53% të familjeve me fëmijë nën moshën 25 vjeç. Kjo pasohet nga “babai fiton bukën, mamaja e pjek”, sipas shifrave të fundit nga Zyra e Statistikave, përcjell albinfo.ch.

Vetëm pas familjeve me nëna që punojnë ekskluzivisht si amvise (16% të rasteve) janë ato në të cilat të dy partnerët punojnë me kohë të plotë (13%).

Të dy punojnë me kohë të pjesshme 8% të kohës, raportoi zyra të martën në Sondazhin e saj të Forcës së Punës në Zvicër.

Përderisa fëmijët rriten, punësimi i grave rritet. Në 52% të familjeve pa fëmijë, të dy partnerët punojnë me kohë të plotë. Për çiftet me fëmijë nën 25 vjeç, burri kontribuon me 65% të të ardhurave të familjes, krahasuar me 58% për çiftet pa fëmijë. Kontributi i gruas zvogëlohet ndërsa numri i fëmijëve rritet: me një fëmijë ajo siguron 32% të buxhetit, me tre ose më shumë fëmijë kjo bie në 20%, përcjell tutje albinfo.ch.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *