Zvicër: Pagat efektive u rritën me një mesatare prej 2.5% në 2023

0
Shpërndaje lajmin

Pagat efektive në Zvicër u rritën me një mesatare prej 2.5% në marrëveshjet më të rëndësishme të marrëveshjeve kolektive, GAV në vitin 2023. Sipas studimit nga Zyra Federale e Statistikave, pagat minimale u rritën me një mesatare prej 1.9%, përcjell albinfo.ch.
Duke marrë parasysh parashikimet e inflacionit për vitin 2023 prej +2,2%, pagat reale në sektorin GAV ka të ngjarë të jenë rritur lehtësisht me 0,3%, siç njoftoi BFS të hënën. Pak më shumë se 655,000 njerëz u prekën nga rregullimet efektive të pagave.
Ndryshe nga dy vitet e fundit, sipas FSO-së, rritja mesatare e pagave të GAV në vitin 2023 është shpërndarë kryesisht ndërmjet rritjeve kolektive (+2.1%) dhe vetëm 0.4% nga rritjet individuale. Kjo do të thotë se 86% e pagave të destinuara për rritjen e pagave janë shpërndarë në mënyrë të barabartë për njerëzit e prekur. Rritjet kolektive ishin më të mëdha si në sektorin dytësor ashtu edhe në atë terciar, sipas swissinfo.
U rritën edhe pagat minimale
Rritja e tyre ishte 1.9% në industri dhe 1.8% në sektorin e shërbimeve. Sipas anketës, rregullimet më të mëdha të pagave në pagat minimale kanë ndodhur për punonjësit në shërbimet financiare dhe të sigurimit (+3,7%), për punonjësit e tregtisë dhe stafin e shitjeve (+2,9%) dhe për punonjësit në sektorin e prodhimit (2,6%).
Rritja e pagave ishte nën mesataren, ndër të tjera, në shërbimet shëndetësore dhe sociale (+1.3%) dhe në industrinë e ndërtimit (+1%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *