September 16, 2021

Zvicër, personat me aftësi të kufizuara duhet të votojnë

Shpërndaje lajmin

Këshilli i Shteteve i dërgoi një kërkesë Këshillit Federal që u bën thirrje njerëzve me aftësi të kufizuara intelektuale që të jenë në gjendje të marrin pjesë plotësisht në jetën politike, transmeton albinfo.ch.

Këshilli Federal do të duhet të paraqesë një raport për të vlerësuar masat që duhen marrë për të lejuar personat me aftësi të kufizuara mendore të votojnë dhe të zgjidhen, në përputhje me parimin e mosdiskriminimit.

Deputetja Marina Carobbio argumentoi se këta individë “duhet të jenë në gjendje të marrin pjesë plotësisht në jetën politike dhe publike, qoftë drejtpërdrejt ose përmes përfaqësuesve”.

Për t’i ndihmuar ata në procesin e tyre, “gjuha e lehtë për t’u lexuar duhet të përdoret në të gjitha nivelet e qeverisë, si dhe në materialet e votimit”, thotë ajo.

Në Zvicër, njerëzit që konsiderohen se janë përgjithmonë të paaftë për të dalluar në parim përjashtohen nga e drejta për të votuar dhe kandiduar për post. /Albinfo.ch


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *